În atenția celor bolnavi de cancer. Medicul clujean, Dan Nicolau, tratează cu succes metastaze la plămâni

18 Oct 2015
În atenția celor bolnavi de cancer. Medicul clujean, Dan Nicolau, tratează cu succes metastaze la plămâni

Doctorul Dan Nicolau practică medicina (specialitatea chirurgie) de 40 de ani, însă încununarea muncii și satisfacția de-a simți că rămâne cu adevărat ceva în urma sa a apărut o dată cu achiziționarea, acum doi ani, a unui aparat cu laser ce tratează metastazele multiple pulmonare. De atunci, i s-a dus vestea peste mări și țări, are peste 150 de oparații făcute nu numai cetățenilor municipiului Cluj, ci și multora din țară și străinătate, aducând practic Europa la poalele Clujului (cum frumos se exprima cineva!). Pe lângă activitatea fluentă, momentan, domnia sa se pregătește să participe la Conferința Națională de Chirurgie Toracică de la Iași, ce se va ține în perioada 22-24 octombrie a.c.

Doctorul Nicolau, șeful secției de chirurgie toraco-pulmonală de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj, profesează încă din anul 1975, cu specializarea chirurgie generală. În 1978 a fost la Tg. Mureș, la chirurgie cardiacă, urmând ca, în 1983, să revină la Cluj, pe chirurgie toracică, loc din care n-a mai plecat până în ziua de azi. De ce, totuși, n-a plecat din țară, ca alți doctori, deși i s-au făcut foarte multe oferte? “Tatăl meu a lucrat aici unde lucrez eu acum și tot ce fac e în memoria tatălui meu. Se pare că legătura cu clinica e atât de tare, încât n-am putut fi cumpărat. Am spus că sunt niște lucruri care nu se pot cumpăra cu bani, nu se pot plăti cu bani. Am ales cu sufletul și-am decis să fac ceva aici. Și acum, la sfârșit, cred că am realizat ceva și că va rămâne ceva bun după mine. Nu sunt sigur dacă în altă parte, încărcat de bani, puteam lăsa ceva în urma mea.”

Aparatul cu laser, creat special pentru chirurgia metastazelor multiple pulmonare, provine din Germania și a fost o ofertă specială pentru România, prețul său de cost real depăşind 100.000 de eură. Numai că, doctorul Nicolau, în 2013, s-a deplasat la Consiliul Județean din Cluj, unde a reușit să obțină cei 25.000 de euro necesari pentru achiziționarea aparatului cu laser de care se folosește acum și care-i este atât de necesar în tratarea bolnavilor. „Tratez metastazele pulmonare care sunt de la cancere din altă parte: cancer de ovar, de sâni, de colon, etc. Aparatul îmi dă acest avantaj, căci, cancer pulmonar tratează mai multă lume. Suntem mai mulți cei care tratăm această formă de cancer, este o pâine de mâncat stabilă a chirurgilor de specialitatea mea, însă aparatul cu laser îmi dă posibilitatea să tratez metastazele multiple pulmonare. Îmbucurător este că sunt deja soluții și că apar noi soluții pentru vindecare. Este laserul ăsta, sunt congrese pe terapii. Deci lumea nu stă-n loc, se mișcă, se dezvoltă lucrurile. Fiecare zi câștigată de un pacient cu cancer este o șansă spre o nouă terapie, care chiar poate da o perspectivă de vindecare.”

La Iași, între 22-24 octombrie, va avea loc Conferința Națională de Chirurgie Toracică, conferință la care va participa și medicul Dan Nicolau. “E o întâlnire a chirurgilor toracici, pentru asta mă duc. A fost la Timișoara, a fost la Cluj, acum este la Iași, probabil anul viitor o să fie la Cluj sau la București, asta urmează să decidem acum, la Iași. Vor fi mai multe teme de discutat: despre cancer, despre chirurgia endoscopică, etc. Eu voi susține o lucrare despre chirurgia metastazelor pulmonare, despre ceea ce fac eu. Voi vorbi despre experiența pe care am acumulat-o prin numărul de operații. Cum deja am început să dobândesc experiență, vechime și abilități în procedura asta, doresc să împărtășesc acesta și colegilor mei.”

La cât de performantă a ajuns azi medicina și la cât va ajunge mâine, cine mai crede că preoții sunt unșii Domnului pe pământ, se înșeală! Doctorii sunt! Dacă biserica, prin preoții săi, binecuvântează, conducându-i pe toți pe ultimul drum, medicina, prin doctorii săi, binecuvântează, întorcându-i pe mulți de pe ultimul drum. Așa că, pelerinajele ar trebui făcute mai degrabă la spitale, nu la mitropolii cu racle de sfinți!

_______________________

Citiți și:

IMAGINI NEMAIVĂZUTE, PUBLICATE ÎN PREMIERĂ! Ce s-a întâmplat în ultima barcă de salvare de pe TITANIC (VIDEO)

IMAGINI TERIFIANTE! A cântat 45 de minute după ce a fost mușcată pe scenă de o cobră, apoi a murit (VIDEO)

Ce li se pregătește BUGETARILOR. Anunț de ULTIMĂ ORĂ făcut de premierul Cioloș

Americanii, în ALERTĂ! Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord (VIDEO)

VIDEO TERIFIANT. Momentul în care o fetiță este RĂPITĂ dintr-un supermarket. A fost violată, apoi ucisă cu sânge rece

EXPERIMENT 4D ȘOCANT! Chinezii fac coadă la crematoriu ca să fie arși de vii (VIDEO)

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră