Ce noutăţi ne aşteaptă în această iarnă la munte

01 Dec 2015 | scris de Sorin Anghel
Ce noutăţi ne aşteaptă în această iarnă la munte


Cel mai aşteptat moment din această iarnă îl reprezintă inaugurarea telegondolei de la Sinaia, care va face legătură dintre Cota 1.400 şi Cota 2.000. În aceste zile lucrările sunt sistate din cauza ninsorilor. Ce paradox! Zăpadă, mult aşteptată de către schiori, este duşmanul constructorilor. Şantierul nu se va închide şi va apela la un elicopter. Asta înseamnă costuri mai mari pentru constructor, care până acum a preferat să toarne beton cu ajutorul cifelor. Când faci însă un proiect de 10 milioane de euro parcă nu mai are nici un rost să te zgârceşti la câteva mii. Termenul de predare a lucrării era fixat pentru luna decembrie. Rămâne de văzut dacă aşa se va întâmpla.


Noutăţi sunt şi pe Valea Jiului. Deocamdată telegondola care face legătura dintre oraşul Lupeni şi staţiunea Straja nu funcţionează. Licitaţia pentru alegerea societăţii care va administra instalaţia de transport pe cablu în această iarnă va avea loc tocmai la 27 decembrie. Până atunci, turiştii sunt nevoiţi să urce pe munte cu maşinile. În ultimii ani s-au constuit instalaţii noi de transport pe cablu la Vulcan, Petroşani şi Straja, însă nici una dintre ele nu sunt utilizate în aceste zile. Asta nu înseamnă altceva decât bani aruncaţi în vânt. În Masivul Vălcan, noutatea acestei ierni este reprezentată de o bandă transportoare, lungă de 51 de metri. Această va fi montată la pârtia Platoul Soarelui la jumătatea acestei luni, şi va face parte dintr-o zonă special amenajată pentru începători.


În iarna ce tocmai a început, la Vatra Dornei va funcţiona un nou teleschi. Acesta se găseşte pe pârtia Parc, aflată în centrul staţiunii, şi a fost montat pe partea stânga, pe locul vechiului baby-lift, care a fost mutat în partea dreaptă. Teleschiul cel vechi nu va mai funcţiona din această iarnă. În acest moment, în staţiunea din depresiunea Dornelor mai există încă două părtii, Veveriţa şi Dealu Negru.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră