Bogaţi în arome sintetice, cozonacii industriali nu respectă reţeta tradiţională

09 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Bogaţi în arome sintetice, cozonacii industriali nu respectă reţeta tradiţională

În cadrul campaniei naționale de informare și educare ”Hrana sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, APC România a realizat un studiu privind calitatea cozonacului, prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilo.

Au fost analizate 31 tipuri de cozonac achiziţionate din hipermarketuri / supermarketuri, cu gramajul cuprins între 325 g și 1000 g, şi fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar SA din Rm. Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popești Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov și SC Teoden SRL din Băilești-Dolj.

Cele 31 de tipuri de cozonac au fost analizate din punct de vedere al etichetării, ingredientelor şi aditivilor alimentari. Astfel, niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului, cu excepţia unui singur producător, SC Grewe SRL. Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, spune președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Conform analizei APC, în „cozonacul” industrial s-au identificat ingrediente precum spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori. De asemenea, s-au identificat 30 de aditivi alimentari, după cum urmează:

  • arome sintetice - identificate la 77% din produsele analizate;
  • mono și digliceride ale acizilor grași - emulgator identificat la 74% din produsele analizate;
  • acid ascorbic - conservant identificat la 68% din produsele analizate;
  • sorbat de potasiu - conservant identificat la 61% din produsele analizate;
  • acid citic - corector de aciditate identificat la 45% din produsele analizate;
  • stearoil 2 - lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași- identificat la 42% din produsele analizate;
  • acid sorbic – conservant identificat la 35% din produsele analizate;
  • carbonat de calciu - corector de aciditate identificat la 26% din produsele analizate;
  • sirop de sorbitol - agent de umezire identificat la 23% din produsele analizate;
  • propionat de calciu - conservant identificat la 19% din produsele analizate;
  • L-cisteina - agent de tratare a făinii identificat la 16% din produsele analizate;
  • caramel simplu - colorant identificat la 13% din produsele analizate;
  • carmin - colorant roșu identificat la 13% din produsele analizate;
  • propilenglicol - stabilizator identificat la 10% din produsele analizate;
  • alginat de sodiu - stabilizator identificat la 6% din produsele analizate;
  • datem - emulgator identificat la 6% din produsele analizate;
  • briliant blue – colorant identificat la 6% din produsele analizate;
  • caramel amoniacal - colorant identificat la 3% din produsele analizate;
  • portocaliu annato – colorant identificat la 3% din produsele analizate;
  • aceslufam K - îndulcitor identificat la 3% din produsele analizate;
  • ciclamat de sodiu - îndulcitor identificat la 3% din produsele analizate;
  • zaharină - îndulcitor identificat la 3% din produsele analizate;
  • antocianine - colorant identificat la 3% din produsele analizate;
  • dioxid de titan - colorant identificat la 3% din produsele analizate;
  • guma guar - agent de îngroșare identificat la 3% din produsele analizate;
  • benzoat de sodiu - conservant identificat la 3% din produsele analizate;
  • carbonat de amoniu - agent de afânare identificat la 3% din produsele analizate;
  • carbonat de sodiu - agent afânare identificat la 3% din produsele analizate;
  • citrate de sodiu-agent de reglare a acidității identificat la 3% din produsele analizate.

Arome sintetice sunt combinații de substante chimice sau substanțe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul, precizează APC.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră