Ce cred românii despre atentatele de la Paris

10 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Ce cred românii despre atentatele de la Paris

Conform sondajului, 97,7% dintre români declară că au auzit de atentatele teroriste de la Paris. 40,3% dintre respondenți consideră că teroriștii au atacat capitala Franţei din răzbunare pentru atacurile asupra Statului Islamic, 27,6% spun că teoriștii au făcut-o pentru a impune legea islamică în Europa, 11,1% cred că din cauza persecutării/discriminării, în Europa a persoanelor cu religie islamică, iar 9,4% identifică cauze vechi, istorice (statele din vestul Europei au avut de-a lungul timpului colonii în nordul Africii și Orientul Mijlociu).

Sondajul mai arată că 23,1% dintre repondenţi spun că România ar putea fi vizată de atentate teroriste ale Statului Islamic în mică măsură, 13,6% în foarte mică măsură, 24,7% nici în mare, nici în mică măsură. 9,6% aleg varianta în foarte mare măsură, iar 22,2%, în mare măsură.

Ca soluţii, 24,6% dintre cei chestionaţi susţin că statele europene ar trebui să trimită trupe terestre în Siria și Irak pentru a elimina ISIS, iar 24,3% că statele arabe din regiune ar trebui să fie sprijinite pentru a se implica activ în combaterea Statului Islamic.

Conform unui comunicat al INSCOP, sondajul a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015, pe un eșantion de 1071 persoane și are o eroare de 3%, la un grad de încredere de 95%.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră