E lege! Defrişările ilegale, atentat la siguranţa naţională

17 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
E lege! Defrişările ilegale, atentat la siguranţa naţională

Proiectul, de modificare şi completare a Legii privind siguranţa naţională, este iniţiat de fostul ministru liberal al Mediului, Lucia Varga, fiind susţinută şi de alţi 50 de parlamentari. Conform actului normativ, sunt ameninţări la securitatea naţională, defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 1 hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic în vigoare. Intră în acceaşi categorie şi exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor.

„Introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale înseamnă că instituţii ale statului cu responsabilităţi privind siguranţa naţională a cetăţenilor şi comunităţilor, precum Ministerul Afacerilor de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de informaţii, vor putea interveni alături de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru realizarea securităţii naţionale, reducerea corupţiei din sistem şi pentru reducerea jafului cu care ne confruntăm”, se arată în expunerea de motive a legii.

Conform Legii siguranţei naţionale, în cazuri justificate, se poate solicita procurorului autorizarea efectuării unor acte, în scopul culegerii de informaţii, constând în interceptarea comunicaţiilor, căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obţinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect; ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, cât şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee; instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse. Cererea de autorizare trebuie să cuprindă date sau indicii din care să rezulte existenţa unei astfel de ameninţări. Autorizaţia se emite la cererea organelor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, de procurori anume desemnaţi de procurorul general al României.

Iniţiatoarea legii, Lucia Varga, spune că actul normativ combate periclitarea, gestionarea ori distrugerea resurselor naturale, a fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse. 
„Problema defrişărilor este una extrem de gravă pentru România, în clipa de faţă existând suprafeţe foarte mari de pădure care au fost defrişate ilegal. (...) Reiterez faptul că aceste tăieri ilegale au consecințe extrem de îngrijorătoare asupra stării de sănătate a populației, precum și în privința riscului crescut de calamități naturale, care se traduc prin pierderi însemnate de bunuri materiale și chiar de vieți omenești. Totodată, nu trebuie neglijat că se pierd astfel sume importante din bugetul public, pe de o parte, direct prin păgubirea statului în urma tăierilor ilegale, pe de altă parte, indirect, prin cheltuielile aferente limitării efectelor inundațiilor”, mai spune fostul ministru al Mediului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră