COLECŢIA DE IARNĂ DE LA JILAVA. Cărţile „romancierilor“ de penitenciar, expuse la Biblioteca Naţională a României (GALERIE FOTO)

04 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
COLECŢIA DE IARNĂ DE LA JILAVA. Cărţile „romancierilor“ de penitenciar, expuse la Biblioteca Naţională a României (GALERIE FOTO)

În perioada 4 februarie - 31 martie 2016, Biblioteca Naţională propune publicului expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată": lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015, în care vor fi prezentate câteva zeci de titluri din această categorie, aflate în colecțiile sale. Peste 180 de autori, peste 70 de edituri , peste 400 de cărţi.  Expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată": lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015 poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României în perioada 4 februarie - 31 martie 2016, în spaţiile Buzunarul UNU şi Buzunarul DOI , luni, miercuri, vineri - între orele 08.00-18.00, marţi, joi - între orele 08.00-20.00.

„Nu este rolul Bibliotecii Naţionale să delibereze asupra calităţii ştiinţifice a acestor cărţi sau, şi mai puţin, asupra justeţei păstrării, pe mai departe, în legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei în cazul unor servicii în folosul societăţii (prestarea unor zile de muncă, instruire şcolară, formare profesională, elaborare de lucrări ştiinţifice). Biblioteca Naţională oferă, în schimb, cadrul de referinţă necesar pentru o dezbatere pe această temă, o „fotografie-martor”, din punct de vedere documentar”, arată reprezentanţii Bibliotecii într-un comunicat publicat pe site-ul oficial.

Cărţile deţinuţilor din spatele gratiilor luate la puricat 

Reamintim că Raportul Inspecției Judiciare privind cărțile scrise de deținuți a fost adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și prevede condiții mai dure pentru elaborarea de lucrări științifice de către persoanele condamnate la închisoare, printre care dovada specializării autorului în domeniul în care dorește să scrie. Gigi Becali, Ioan Nicolae, Cristi Borcea, Dan Diaconescu, MMStoica, Gheorghe Popescu sunt câţiva dintre cei care au scris mai multe cărţi din spatele gratiilor, ceea a a grăbit eliberarea lor condiţionată.

Controversatele lucrări- publicate, într-o perioadă, pe bandă rulată de unii deţinuţi din spatele gratiilor- au fost luate la puricat. Astfel, atât cei care au susţinut că sunt autorii lucrărilor, cât şi cei care i-au girat/coordonat ar putea fi vizaţi de o nouă anchetă a procurorilor. Mai exact, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată. Mai mult, atât Raluca Prună,actualul ministru al Justiţiei, cât şi procurorii DNA cer reguli noi privind modalitatea de scriere a lucrărilor celor aflati in spatele gratiilor.

„În raport se constată ceea ce constatasem și noi (...) și măsurile care s-au propus în urma raportului sunt următoarele: adoptarea urgentă prin hotărâre de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia să fie terminat cam prin octombrie 2014“, a declarat astăzi președintele CSM, Mircea Aron, la finalul ședinței plenului, citat de agerpres.ro.

DNA cere SCHIMBĂRI pentru romancierii din spatele gratiilor 

În mai 2015, Direcția Națională Anticorupție a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii și la ministerul Justiției prin care cere modificare a legii privind executarea pedepselor. Mai exact, procurorii anticorupție susțin că este nevoie de o analiză mai riguroasă a lucrărilor științifice scrise de cei condamnați definitiv, având în vedere că există mai multe persoane care au reușit să iasă mai repede din închisoare după ce au scris mai multe cărți.

Legea la care se face referire este Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale.

„(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”, se arată în legea citată.

Ce a declarat Ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei a anunţat că lucrează la rezolvarea lacunelor legislative privind deţinuţii deveniţi scriitori peste noapte. Asta după ce un raport al ministerului a scos la iveală faptul că aproape 200 de puşcăriaşi au publicat nu mai puţin de 400 de cărţi, în ultimii trei ani pentru a ieşi mai repede din închisoare potrivit B1 Tv. Reamintim că, cu fiecare lucrare scrisă, deţinutului i se va reduce 30 de zile din pedeapsă. De altfel, Gigi Becali, unul din cărturarii de după gratii, a dezvăluit că există anumiţi "îndrumători", de meserie profesori universitari, care îi ajută pe deţinuţi să scrie cărţile ştiinţifice.

”Eu sunt aici pentru alegeri la CSM. Nu înțeleg să dau azi declarații despre cărțile din pentenciar, dar vă asigur că lucrez la acest lucru”, a declarat astăzi Raluca Prună. Este prima reacţie oficială a ministrului Justiţiei după ce un raport al instituţiei a demonstrat negru pe alb "portiţa" descoperită de condamnaţi pentru a ieşi de după gratii înainte de vreme. Iar aceştia au profitat din plin. Aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi, în ultimii trei ani.

carti detinuti 4

 

borcea

 

dan voiculescu

 

maximilian balasescuuu

 

scaletchi

 

expoyitieee

 

voiculescuuu bunnnn

 

dinel staicuuu

 

 

nagy zolt

 

 

impresii expoyitionalwee

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră