Care este următoarea ŢINTĂ a ISIS? Ce a descoperit la Bruxelles serviciul secret MI5

23 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Care este următoarea ŢINTĂ a ISIS? Ce a descoperit la Bruxelles serviciul secret MI5

Se presupune că atacatorii care au acţionat în Belgia fac parte din celula ISIS ale cărei "tentacule" s-au extins în toată Europa, inclusiv la Londra şi Birmingham.

Mulţi dintre jihadişti deţin paşapoarte europene şi pot circula în voie prin Europa. Alţii profită de criza refugiaţilor, strecurându-se printre aceştia fără să fie prinşi.

Serviciul britanic de informatii interne MI5 şi forţele britanice de combatere a terorismului au investigat atacurile din Bruxelles, încercând să descopere dacă există vreo legătură cu Marea Britanie.

Potrivit unui raport secret al poliţiei franceze, nu se ştie cu exactitate câţi fanatici şi kamikaze a trimis ISIS în Europa pentru a plănui atacuri teroriste.

Unul dintre principalii responsabili ai atacurilor de la Paris a fost belgianul Abdelhamid Abaaoud, care avea legături cu Marea Britanie.

Se pare că Abaaoud ar fi călătorit în Londra şi Birmingham în lunile de dinaintea atacurilor din capitala Franţei, fotografiind cu telefonul locurile unde urma să aibă loc atentatele.

El a fost ucis în timpul raidurilor poliţiei, în zilele de după tragedie, însă există temeri că alţi membri ai reţelei teroriste au intrat în posesia acelor imagini.

Se pare că din celula teroristă a lui Abaaoud făcea parte şi Saleh Abdeslam, cel care a plănuit atacurile din Paris şi care urma să mai comită atentate în ţări europene precum Franţa, Germania şi Belgia.

Gruparea jihadistă ISIS a revendicat atacurile teroriste comise ieri la Bruxelles.

"Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri și dispozitive explozive, marți, la aeroport și la o stație de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, țară care participă la coaliția internațională împotriva Statului Islamic", se menționează în textul difuzat de agenția de știri Amaq.

Ei "au deschis focul în interiorul aeroportului Zaventem, înainte ca mai mulți dintre ei să-și detoneze centurile cu explozivi; de asemenea, un martir și-a detonat centura cu explozivi în stația de metrou Malbeek".

Bilanțul oficial al victimelor este de 34 de morți și 230 de răniți.

Citeşte şi:

TESTAMENTUL lăsat de Ibrahim el-Bakraoui, înainte de a se detona pe aeroportul din Bruxelles

Mircea Lucescu a anticipat atentatele de la Bruxelles: "Simțeam că vor fi probleme"

Doi dintre atacatorii de la Bruxelles, identificaţi. Fraţii el-Bakraoui ar avea legătură cu teroriştii care au acţionat la Paris

Planurile ISIS, descoperite de hackerii Anonymous. Care sunt țintele vizate de teroriști

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră