Corupție originală! Cum să scoți 35 de miliarde de euro din țară? Simplu, cu camionul

02 Apr 2016 | scris de Cristi Semeghin
Corupție originală! Cum să scoți 35 de miliarde de euro din țară? Simplu, cu camionul

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, că românii nu au fost numai beneficiarii unei democrații originale, ci și al unei corupții la fel de deosebite de cea occidentală, diferența, în opinia sa, fiind făcută de ceea ce se întâmplă cu banii câștigați din contractele cu statul.


În interviul citat, vorbind despre corupţie, ministrul Achim Irimescu, profitând de faptul că a trăit o perioadă îndelungată în Belgia, a spus că, oriunde în lume, cei mai mulţi bani se fac în afaceri cu statul, dar că diferenţa dintre corupţia din Occident şi cea din România este că străinii nu scot banii din ţară, cci îi reinvestesc.

"Eu (în Occident – N.R.), când fac o afacere cu statul şi câştig, să zic, un milion de euro, eu banii ăia nu-i duc într-o ţară străină, să-mi iau casă sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia şi fac o afacere, o firmă, o făbricuţă, şi dau şi la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateţi banii din ţară, şi - îmi spunea el (persoana care i-a relatat întâmplarea – n.red.) - s-au scos în ultimii cinci ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu - că aşa era atunci, nu că ar fi alţii mai procopsiţi ca alţii. Nu! Toţi sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde de euro din România, îmi supuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia“, a spus Achim Irimescu.

Declarația nu avea cum să rămână fără urmări...
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că declarația 
ministrului Agriculturii, referitoare la transferul a 35 de miliarde de euro în Elveția sunt doar interpretări personale ale acestuia, bazate pe informații apărute în media și în rapoarte ale Curții de Conturi.

Președinte-jucător în perioada menționată de Irimescu, Traian Băsescu a replicat virulent, la România TV.
"Dacă Irimescu ştie, înseamnă că are şi elemente să probeze. Dacă nu, este un delator ordinar şi trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca ăsta. Dacă are cumva dreptate, înseamnă că serviciile de contra informaţii, deci SRI, au fost părtaşe cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fără să-şi dea seama structurile de contrainformaţii româneşti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat", a spus Traian Băsescu.


"Aici suntem în faţa a două situaţii. Ori Irimescu este un dezaxat care trebuie arestat imediat şi trebuie îndepărtat din Guvern, ori cei care au protejat o astfel de operaţiune, şi aici nu poate fi decât SRI, trebuie arestaţi imediat liderii lui. Una din două", s-a exprimat Băsescu.

Fostul președinte consideră că singurul în măsură să răspundă acuzației lansate de ministrul Agriculturii este şeful operativ al SRI. 
"Să scoţi un camion cu bani, trebuie protejat. Sau voi credeţi că a trecut aşa flu-flu, în zbor ca porumbelul? A trecut printr-o frontieră, acolo au fost vameşi, acolo sunt serviciile de securitate care veghează la frontierele patriei, acolo este poliţia de frontieră. Avem de arestat foarte mulţi dacă Irimescu dovedeşte că are dreptate. Sau dacă e nebun cumva, trebuie arestat sau dus la ospiciu. Eu cred că cel care trebuie să vă răspundă ferm este şeful operativ al SRI-ului", a explicat Traian Băsescu.

______________________

Povestea nu s-a încheiat aici. Amenințat de dezaxare, arestare sau îndepărtare din Guvern, domnul ministru tehnocrat Irimescu a revenit în cursul după-amiezii de sâmbătă, explicând faptul că tot expozeul său cu privire la camioanele cu euroi, mulți, 35 de miliarde, nu a fost altceva decât o metaforă!

"A fost o metaforă. Dacă vedeţi declaraţia Curţii de Conturi de câteva zile, 40% din PIB, adică 60 de miliarde de euro sunt evaziune. O parte din bani probabil a ajuns în afara ţării. Exact aşa se spunea şi în 2010 la care m-am referit eu", a declarat Achim Irimescu.

Concluzia este clară, ori peste sufletul ministrului Irimescu a năvălit astenia de primăvară, cu hormonii tropăind in ritm iambic, de l-a lăsat poet prin declarații, ori habar n-are ce e aia o hiperbolă, cuvânt pe care voia desigur să-l folosească, precum orice român care are 10 clase și Bac-ul la seral!

_______________________

Citiți și:

ATENȚIE! De astăzi, NOI REGULI în aviație. Ce nu mai ai voie să transporți în bagajul de cală

Ponta, postare virulentă despre vizita lui Iohannis în SUA

MINUNEA ascunsă a României! Acest loc este UNIC ÎN LUME, dar puțini știu de existența lui (VIDEO)

Cheloo, furtună pe Facebook: decedat sub acoperire, în stomacul acestui ofițer...

Haos în traficul din Constanța, din cauza unui tânăr care vedea pescăruși albaștri (VIDEO)

Crăciunică, românul vânat în Europa de autoritățile americane

Divorț imediat după nuntă. "N-am recunoscut-o fără machiaj. Am crezut că mi-a intrat un hoț în casă"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră