ALBA-NEAGRA CU "BULGĂROAICELE". LIBER la maşinile înmatriculate în Bulgaria! De ce preferă românii "chilipirul" vecinilor

11 Iun 2015
ALBA-NEAGRA CU
Proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari privind regulile prin care o maşină înmatriculată în Bulgaria putea circula pe teritoriul ţării noastre a fost respins. Acesta  prevedea că autovehiculele şi remorcile înmatriculate în ţara vecină, deţinute de persoane care au domiciliul în România, pot circula pe drumurile publice maximum 90 de zile de la introducerea lor în ţară. Potrivit activenews.ro , senatorii au susţinut că nu se poate stabili clar când a intrat acea maşină în ţară, deci cele 90 de zile nu pot fi calculate. 

SENATUL A RESPINS PROIECTUL 


Zece deputaţi şi senatori PSD au depus, în martie 2015,  un proiect de lege care urmăreşte să stopeze fenomenul înmatriculărilor de maşini în Bulgaria. Potrivit actului normativ, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în ţara vecină deţinute de persoane care au domiciliul în România vor putea circula pe drumurile publice maximum 90 de zile de la introducerea lor în ţară. Modalitatea de calcul a celor 90 de zile urmează să fie stabilită prin modificarea normelor de aplicare a legii.

ALBA-NEAGRA CU MAŞINILE ÎNMATRICULATE ÎN BULGARIA


Încă din 2012, s-a vorbit despre stoparea fenomenului înmatriculării în Bulagaria a maşinilor româneşti, fenomen care a luat din ce în ce mai mult amploare, românii invocând preţurile mult mai mici de la vecinii noştri. „Aceste maşini înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetăţeanul român intră în posesia autovehiculului, practic de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a maşinii. Unii vor fi tentaţi să îşi reînnoiască acest contract, la sfârşitul termenului de 90 zile, dar maşinile vor fi luate în evidenţă. Fiecare, ori o înmatriculează în România, ori o duce înapoi, ori circulă cu ea doar 90 de zile", declara atunci Lucian Diniţă, la acea vreme şeful Direcţiei Rutiere.

Sancţiunile vehiculate nu erau deloc de neglijat.  Proprietarii de maşini care urmau să depăşească acest termen erau  sancţionaţi cu amenzi de până la 560 lei sau până la 1.420 lei, în funcţie de gravitatea contravenţiei, şi reţinerea certificatului şi a plăcuţei de înmatriculare. Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare. Potrivit conucerii Poliţiei Române, în România circulă în prezent aproximativ 19.800 maşini înmatriculate în Bulgaria, dintr-un total de peste 45.000 autovehicule înregistrate în alte state, incluzând Italia, Spania, Marea Britanie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră