Povestea fetei violate din Vaslui: NU s-a făcut RECURS la decizia de eliberare a celor ȘAPTE VIOLATORI. Avocat: "nu cred că-şi va reveni foarte mult timp de acum încolo"

07 Iul 2015
Povestea fetei violate din Vaslui: NU s-a făcut RECURS la decizia de eliberare a celor ȘAPTE VIOLATORI. Avocat:
În noiembrie 2014, fapta a şapte tineri - chipurile, fără antecedente penale, deci nefiind consideraţi  pericole sociale - a şocat o ţară întreagă. Mai exact, şapte bărbaţi, cu vârste între 18 şi 27 de ani, din Vaslui, au violat şi au sechestrat o adolescentă de 18 ani timp de mai multe ore, până când aceasta a leşinat . Apoi, cu un tupeu fără margini, tot ei au spus că nu sunt vinovaţi şi că fata ar fi vrut asta.

Coşmarul avea să schimbe viaţa unei adolescente la început de viaţă. Nu acelaşi lucru putem spune şi despre viaţa celor sapte violatori. După câteva luni de arest preventiv, magistraţii au decis că trei dintre tineri pot fi cercetaţi în libertate. Motivul?- Că şi-au recunoscut fapta - deci, sunt nişte violatori sinceri- şi că nu sunt pericole sociale. A urmat apoi şi controversata problemă a  neconstituţionalităţii  arestului la domiciliu, aşa că - norocul violatorului- toţi cei şapte au fost puşi în libertate.

Mioara Donosa, avocata tinerei din Vaslui, a răspuns la câteva întebări pentru site-ul mariustuca.ro. şi a povestit cum, pe lângă drama prin care a trecut, tânăra s-a confruntat şi cu faptul că, mulţi săteni din localitatea în care locuieşte, au judecat-o  pe motiv că tot adolescenta ar fi de vină şi că ea însăşi i-ar fi ademenit pe cei şapte violatori.

„Cum, adică e posibil să scape?“

„Iniţial la aflarea veştii, deci nu a doua oară când s-a declarat neconstituţionalitate, iniţial, când au fost puşi în liberatate, a fost dezamagită. Prima intrebare pe care mi-a adresat-o a fost: "or să scape? Cum, adică e posibil să scape?" Ei au pus un semn egal între măsura arestării preventive cu cea a condamnării. Mă rog, nu e acelaşi lucru. Dar au fost dezamăgiţi, e adevărat“, a declarat Mioara Donosa, avocata tinerei.

 În tot acest timp, povesteşte avocata, doar unul dintre cei şapte violatori ar fi transmis iertare fetei, prin intermediul unei alte persoane. Ceillaţi, însă nu. În ceea ce priveşte faptul că, cei şapte au declarat că tânăra a fost de vină şi că ea i-ar fi ademerit, apăratoarea adolescentei spune că asta este, în general, „tactica“. „ Într-adevăr, ei acuză. Nici nu ştiu dacă a existat vreodată o infracţiune de viol în care inculpaţii să nu acuze partea vătămată ori că a vrut, ori că a fost vina ei. Că ea a fost o fire mai agitată şi, cumva, ea i-a tentat. Nicidecum că ei au fost vinovaţi. E des întâlnit, aşa este în toate cazurile“, spune avocata.

„S-a retras în sine, a stat retrasă, toată  lumea îi sărea în cap“

Având în vedere momentele groaznice prin care a trecut, tânăra a mers la şedinţe de terapie la psiholog. „Am simţit că există o schimbare pentru că, atunci când toată lumea i-a sărit în cap că ea este oarecum vinovată, fata chiar s-a simţit vinovată şi chiar îşi punea întrebări dacă ea a făcut ceva ca să i se întâmple aşa ceva. După cursurile la psiholog a fost cumva mai încrezătoare în sine şi a înteles că nu are nicio vină. La ţară, e altfel... Fata s-a retras în sine“, a precizat avocata.  

Gura satului s-a mai potolit după ce trei dintre violatori au recunoscut în totalitate ceea ce au făcut. „Iniţial au fost puşi în liberate doar trei şi s-a făcut referire la cei care au recunoscut că nu mai prezintă un pericol social foarte mare. La Tribunal s-a mers pe faptul că nu poate exista discriminare între cei şapte pentru că unii au recunoscut şi unii nu. Nefăcându-se recurs de către Parchet, practic s-a mers pe faptul că nu există discriminare“, susţine Donosa.

„Probabil că o să se liniştească în momentul în care va primi hotărârea“

Avocata Donosa a mai declarat că, probabil, fata o să se mai liniştească în momentul în care va primi hotărîrea, iar cei şapte îşi vor primi răsplata. „Probabil că o să se liniştească în  momentul în care va primi hotărârea, să sperăm că e una pe măsura faptelor. Ştiţi cum e? În afară de faptul că nu este foarte matură, la urma urmei are 18 ani, presiunile, să spunem, ale consătenilor asupra ei şi-au cam facut efectul. În sensul că, şi după ce vor fi condamnaţi ei, cei şapte, în sufletul ei de copil şi de om bun o să regrete faptul că s-a întâmplat asta. Chiar si condamnarea în sine nu i-ar oferi o mare satisfacţie, ar fi o plată pentru ceva ce au făcut ei. Dar nu ar fi o bucurie imensă pentru ea. Sunt urmări care vor rămâne mulţi ani de acum înainte. Se simte cum se simte orice victimă a violului, e o umilinţă. Se simte umilită şi nu cred că-şi va reveni foarte mult timp de acum încolo“, a concluzionat avocata Maria Donosa.

Avocatul  violatorilor ceartă presa că zice "de rău" despre clienții lui


Site-ul mariustuca.ro a scris, zilele trecute, că  avocaţii agresorilor dau vina pe mass-media şi spun că aceasta nu le creează o imagine bună tinerilor cercetaţi pentru viol, dar și că, rețineți gestul celor șapte prezintă un risc social doar pentru că așa scrie în carte și nici nu e singurul caz de viol din România. Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au sechestrat şi violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit cercetărilor desfăşurate de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri. Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au sechestrat şi violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit cercetărilor desfăşurate de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Scrisoare deschisă către preşedintele Iohannis şi Ministerul Justiţiei: Nu mai lăsaţi violatorii în libertate! 


Organizațiile semnatare din rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală“ au trimis o scrisoare deschisă Preşedinţiei şi Ministerului Justiţiei, după ce Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea din arestul la domiciliu a şapte tineri judecaţi pentru violarea unei eleve pe un câmp, timp de mai multe ore. Acestea vorbesc despre faptul că o astfel de decizie nu face decât să întărească astfel de comportamente. Cazul nu este însă unul singular. De-a lungul timpului mai mulţi agresori au fost cercetaţi în libertate sau eliberaţi condiţionalt, culmea, pentru bună purtare. Site-ul mariustuca.ro a făcut o radiografie a unor astfel de cazuri în care violatorii au huzurit în libertate. Şi, mai apoi, au recidivat.

„Am luat cunoștință cu îngrijorare judecarea în stare de libertate (înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar) a agresorilor fetei de 18 ani care a fost violată anul trecut când se întorcea de la școală în localitatea Văleni din județul Vaslui. În acest caz care a revoltat opinia publică, șapte tineri au violat ore în şir o elevă navetistă, până şi-a pierdut cunoștința. Cu toate acestea, eliberarea din măsura de arest a fost motivată de judecătorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, susținând că „măsura arestării preventive nu mai întrunește cerința proporționalității acesteia cu gravitatea acuzației aduse acestora. Ca organizații ce promovează prevenirea și combaterea violenței sexuale, dorim să aducem drepturile victimelor infracțiunilor în atenția opiniei publice și a instituțiilor care și-au luat angajamente în direcția eliminării violenței împotriva femeilor. În timp ce agresorii își permit avocați care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie“, potrivit organizaţiei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră