Firmele cu datorii la stat scapă de penalităţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească până la 31 martie 2016

03 Oct 2015
Firmele cu datorii la stat scapă de penalităţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească până la 31 martie 2016
Companiile cu datorii bugetare restante la 30 septembrie 2015 vor putea plăti sumele principale până la 31 martie 2016 fără să mai achite și penalitățile de întârziere, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Scutirea va fi aplicată de Guvern pentru a crește încasările bugetare, a stimula firmele la achitarea voluntară a datoriilor și a diminua arieratele bugetare.

”Având în vedere interesul general de susținere a creșterii economice prin sprijinirea contribuabililor aflați în dificultate și care nu au fost în măsură să acceseze o eșalonare la plata obligațiilor fiscale restante, în considerarea faptului că beneficiarii eșalonărilor la plată beneficiază de anularea penalităților de întârziere aferente obligațiior de plată principale eșalonate la plată dacă eșalonarea se finalizează așa cum a fost aprobată, se propune instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a unei facilități fiscale prin care se urmărește stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligațiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate”, este argumentul pentru ștergerea penalităților.

Facilitatea mai este argumentată cu scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul general consolidat și minimizarea ”efectelor hazardului moral” în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată de către firme, arătându-se că este vorba de un interes public și o situație extraordonară a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Drept urmare, penalitățile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiții, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligațiilor de plată principale. În plus, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie și 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declarațiile fiscale până la data înregistrării cererii de anulare a penalităților de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenționează să anuleze și penalitățile de întârziere datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date și stinse până atunci, cu condițiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligații de plată principale și să depună cererea de anulare a penalităților de întârziere până la 30 iunie 2016.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru cei care au datorii bugetare provenite din obligaţiile de plată rezultate din redevenîe, chirii sau dividende, cu excepţia redevenţelor miniere, a celor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră