Ion Iliescu, audiat la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA din România

08 Oct 2015
Ion Iliescu, audiat la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA din România
Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în urmă cu două luni de procurorii de la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA din România. 

În luna septembrie, o delegaţie a Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a venit la Bucureşti, pentru discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România.

________________

Într-un articol din Washington Post, apărut la finalul lui 2014, care cita informații dintr-un raport unei comisii de anchetă a Senatului american, România apare pe lista țărilor care a găzduit pe teritoriul său centre de detenție secrete ale CIA, în care au fost interogate persoane reținute, bănuite a avea legăruri cu grupuri teroriste.

________________

Într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, în luna aprilie a acestui an, Ion Iliescu a declarat ca in perioada de la sfarsitul lui 2002, inceputul lui 2003, “aliatii nostri americani au solicitat sa le punem la dispozitie un sediu”. In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu.

De detaliile implementării solicitării americanilor s-ar fi ocupat fostul sef al Administratiei Prezidentiale si consilier pentru probleme de securitate nationala, Ioan Talpes, afirma publicația germana.
Der Spiegel sublinia faptul ca Ion Iliescu vorbea doar despre “un sediu”, nu si despre o inchisoare secreta.
“A fost un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat in ceea ce faceau SUA in acea locatie. Eu, ca presedinte, am luat aceasta solicitare drept o chestiune minora in acel moment. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si in Orientul Mijlociu, asa ca nu am intrat in detalii in ceea ce privea solicitarea unui aliat”, a afirmat fostul sef al statului roman.

Fostul sef al Administratiei Prezidentiale, Ioan Talpes, a fost primul oficial roman care confirmaset, anterior, existenta unor „centre de tranzit” ale CIA
Talpes a afirmat ca Ion Iliescu „i-a dat mana libera” sa se ocupe de solicitarea venita de la americani. Locatia pusa la dispozitia CIA a fost folosita din 2003 pana in 2006 de CIA. Talpes mai declara ca nu avea informatii daca CIA a folosit Baza militara de la Mihail Kogalniceanu, din Romania, pentru tranzitarea prizonierilor, dar in opinia sa, prin acest gest, Romania si-ar fi dovedit loialitatea fata de aliati inantea aderarii la NATO.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră