Ministrul Educaţiei şi-a pus studenţii în cap: Cazarea refugiaţilor în cămine o iniţiativă "pripită şi nefericită"

09 Sep 2015
Ministrul Educaţiei şi-a pus studenţii în cap: Cazarea refugiaţilor în cămine o iniţiativă
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) şi liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, îl critică pe ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, pentru declaraţiile sale privind cazarea refugiaţilor în campusurile studenţeşti. Mai mult, Dragnea lasă să se înţeleagă că ministrul Educaţiei nu s-a consultat cu nimeni înainte de a face această declaraţie, mai ales că săptămâna viitoare urmează să aibă loc o şedinţă CSAT pentru stabilirea unei poziţii unitare în problema imigranţilor .

Ministrul Sorin Câmpeanu a anunţat marţi că Universitatea Politehnică din București și Universitatea București au disponibilitatea de a oferi cazare și masă pentru 230 de refugiați: Universitatea Politehnică din București — 150 de locuri cazare și masă și Universitatea din București — 80 de locuri pentru refugiați cazare și masă. El a mai spus că alte universități din țară s-au arătat deschise în a oferi consiliere psihologică, socială și religioasă pentru refugiați.

"Eu nu știu ce a avut în minte domnul ministru al Educației, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat și el și toți miniștrii și această acțiune trebuie să fie sub o coordonare unitară", a declarat miercuri Liviu Dragnea într-un interviu la Europa FM.

Liderul interimar al PSD a spus că fost surprins de ieşirea ministrului Educaţiei cu această declarație deoarece "în situații de genul acesta CSAT stabilește o strategie foarte bine pusă la punct cu toate instituțiile reprezentate în CSAT și, în mod firesc, Ministerul de Interne, care are toată capacitatea și logistica necesară pentru a gestiona acest fenomen, trebuie să conducă în mod ferm și unitar această acțiune".

El a mai spus că nu știe dacă sau cu cine s-a consultat ministrul Educației când a făcut respectivele declarații, însă nu cenzurează activitatea miniștrilor din Guvern.

La rândul lor, studenţii i-au atras atenția ministrului asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile și consideră că decizia de a oferi cazare în cămine pentru refugiați este una ''pripită și nefericită".

Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. "Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților", precizează ANOSR.

"Deşi înţelegem şi rezonăm cu problemele cu care se confruntă refugiaţii şi apreciem preocuparea autorităţilor pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluţii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România", precizează  ANOSR.

Alianţa solicită universităţilor din România "să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toţi studenţii care solicită acest lucru şi asigurarea de condiţii decente de trai în căminele lor".

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră