Moscova AMENINȚĂ România: Renunțați până când nu este prea târziu!

13 Oct 2015
Moscova AMENINȚĂ România: Renunțați până când nu este prea târziu!
Guvernele României și Statelor Unite sunt somate de Moscova să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România.

Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă "o provocare serioasă pentru securitatea internațională", scrie Sputnik International.

Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o "încălcare serioasă" a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică. Mai mult, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA și României să "conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu".

Textul declarației lui Ulianov a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus www.mid.ru.

Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică, interzice desfășurarea rachetelor nucleare și convenționale balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. SUA au acuzat de mai multe ori Moscova de încălcarea acestui tratat în ultimul timp.

Ministrul Apărării român Mircea Dușa a declarat în luna mai că dispozitivele universale de lansare verticală Mk-41 vor fi amplasate la Deveselu până la sfârșitul acestui an.

MAE: Declarația lui Ulianov nu aduce nicio noutate
 
Ministerul român al Afacerilor Externe susține că declarația directorului Departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mihail Ulianov, nu aduce elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF sunt nefondate.
 
"Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene", se arată într-un comunicat al MAE
 
Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează că interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.
 
"Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și al interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA și, deci, și baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română și de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic", se mai arată în comunicatul MAE.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră