NOUTATE ABSOLUTĂ pentru arheologii români! Ce au descoperit oamenii de știință la Capidava, pe malul drept al Dunării (VIDEO)

01 Sep 2015
NOUTATE ABSOLUTĂ pentru arheologii români! Ce au descoperit oamenii de știință la Capidava, pe malul drept al Dunării (VIDEO)
Arheologii români au făcut o descoperire extraordinară pe malul drept al Dunării, la castrul roman de la Capidava. În urma săpăturilor, cercetătorii au delimitat contururile a două noi turnuri de apărare, vechi de aproape 1900 de ani.
 
Cel de-al doilea turn de apărare descoperit la Capidava reprezintă o noutate absolută pentru arheologi, scrie digi24.ro. Este o construcţie în formă de potcoavă, cu un zid de aproape trei metri şi jumătate. 

Turnul de apărare a fost datat la sfârşitul secolului al III-lea, dar specialiştii spun că a funcţionat doar 100 de ani. Celălalt obiectiv descoperit a fost ridicat în veacul al II-lea. 
 
Cele două turnuri sunt situate în partea de sud a castrului şi încadrează una dintre căile de acces în cetate. 
 
Capidava, un sit reprezentativ pentru antichitatea de la Dunărea de Jos 
 
Capidava se ridica pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda. Cetatea ocupa un loc important in sistemul defensiv roman facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul secolului al II-lea , in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean, potrivit capidava.ro.

Locul era deosebit de potrivit caracterului constructiei oferind o vasta arie de supraveghere: un masiv stancos care se inalta intre piciorul pantei ce coboara dinspre NE si Dunare. Masivul prezenta un avantaj din punct de vedere strategic si anume un sant natural care pornea din Dunare, il ocolea pe partea de NE, pana aproape de coltul de est al cetatii. De altfel, forma masivului a impus forma si orientarea castrului.

Importanta strategica a locului a determinat instalarea unei statiuni militare precum si amplasarea si dezvoltarea unui centru civil in epoca romana. Castrul, situat langa un vad de trecere a fost construit de detasamente din Legiunea V Macedonica si Legiunea XI Claudia. Toponimul getic de Capidava - insemnand cetatea de la cotitura- confirma o locuire preromana, pozitia geografica deosebita explicand insemnatatea asezarii bastinase, loc care permitea comunicatia intre dacii din Dobrogea si cei din Campia Munteana. Tabula Peutingeriana ne ofera date exacte privind distantele dintre Axiopolis, Capidava si Carsium. Aceste distante coincid cu distantele dintre localitatile actuale Hinog - Capidava si Capidava - Harsova. In verificarea tabulei vine descoperirea unui stalp miliar in localitatea Seimenii Mici care da distanta de 18000 de pasi de la Axiopolis la Capidava adica 27 de km.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră