Poliția ne învață cum să ne ferim de bancomatele cu tastaturi false. Tasta 5 face diferența!

29 Mai 2015
Poliția ne învață cum să ne ferim de bancomatele cu tastaturi false. Tasta 5 face diferența!
În ultima perioadă, infractorii bulgari vin și dau lovitura la ATM-urile din România. De la începutul anului, șase grupări cu 14 cetățeni bulgari au fost prinși în flagrant numai la bancomatele din București. Potrivit polițiștilor, indivizii acționează, de regulă, sâmbăta, când băncile sunt închise.

Zilele trecute, trei tineri din Bulgaria au ajuns în arest după ce au fost prinși, în Capitală, de procurorii DIICOT și de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, în timp ce demontau mai multe dispozitive electronice destinate citirii datelor de pe cardurile bancare. Infractorii instalaseră în prealabil aparatură pentru copierea datelor de pe card și înregistrarea codurilor PIN, se arată într-un comunicat al DIICOT

Potrivit anchetatorilor, hoții plasează o fantă în locul de introducere a cardului, prin intermediul căreia sunt copiate datele de pe banda magnetică. Apoi aplică și o tastatură falsă sau camere de luat vederi, pentru a înregistra PIN-ul. Cu aceste date banii pot fi extrași cu ajutorul unor carduri clonate.
 
Cum verificaţi bancomatele, pentru a nu rămâne fără banii din cont:
 
- Nu lasați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar!
- Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
- Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul!
- Nu lăsați ca pe nimeni să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul!
- Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
- Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus.
- Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
 
Poliția Română mai atrage atenția că un alt indiciu care ne poate atrage atenția asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă. 
 
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră