Râul Bistriţa, poluat pe o distanţă de 20 km cu apă de mină. Apa a devenit roşie!

27 Aug 2015
Râul Bistriţa, poluat pe o distanţă de 20 km cu apă de mină. Apa a devenit roşie!
Râul Bistrița a fost poluat pe o distanţă de 20 de km cu substanțe toxice provenite din fosta exploatare minieră Isipoaia. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, este vorba despre o poluare accidentală, iar situaţia este monitorizată prin instituirea unui post de pază la galeria transversală Isipoaia şi prelevarea de probe din apele de mină evacuate din subteran.

 „S-a produs o acumulare de ape de mină în reţeaua de lucrări miniere subterane, iar această acumulare de ape a debuşat spre lucrările de închidere executate de MinBucovina la mina Isipoaia. Acumularea de ape a străpuns două diguri de beton armat, care au cedat, iar prin cele două conducte de evacuare de dimensiune mare, cu un debit de 150 de litri/secundă, de 10 ori mai mare decât normal, apa uzată s-a scurs în râul Bistriţa”, a precizat, pentru Monitorul de Suceava, Adriana Iordache, director al Gărzii Regionale de Mediu Suceava.

Ministerul Economiei precizează că debitul iniţial, estimat la 150 l/s, a scăzut treptat, menţinându-se la un nivel constant de 20 l/s.

Reprezentanți de la SGA Suceava, Garda de Mediu Suceava şi ISU Suceava au preluat probe ce vor fi analizate. Între timp, reprezentanții Primăriei Broșteni au informat locuitorii să nu folosească apa din râu.

„Ca urmare a deversării în râul Bistrița a apei din fostele galerii ale exploatării miniere Isipoaia, vă atenționăm să nu folosiți apa din râul Bistrița pentru adăpatul animalelor sau în alte scopuri care ar putea pune în pericol sănătatea”, au transmis reprezentanții Primăriei Broșteni. Mina Isipoaia a fost închisă total în 2013.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră