SCHIMBARE ISTORICĂ în Europa! Cu cine rămâne copilul după divorţ

12 Noi 2015
SCHIMBARE ISTORICĂ în Europa! Cu cine rămâne copilul după divorţ
Adunarea Parlamentată a Consiliului Europei a aprobat, în urmă cu o lună, Rezoluţia 2079 (2015) privind "Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor".  Decizia, cu rol de recomandare, este una istorică şi poate schimba legislaţia şi jurisprudenţa la nivel european, pornind de la un principiu simplu: soţul divorţează de soţie, nu de copil.
 
Rezoluţia propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în exercitarea autorităţii părinteşti comune, inclusiv în cazurile de separare şi divorţ.
 
Judecătorul Cristi Dănileţ  a publicat pe site-ul său traducerea în limba română a Rezoluţiei. De asemenea, raportul care a stat la baza rezoluţiei a fost tradus în limba română de către ARPCC.

„Jurisprudenţa din România, din păcate, confirmă temerile europene şi anume că orientarea instanţelor este majoritata înspre a acorda mamei domiciliul copilului şi un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalităţii practicienilor în drept şi familiilor cu părinţi separaţi sau divorţaţi, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei şi consacrate de o jurisprudenţă discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem. Să nu uităm că soţul divorţează de soţie, nu si de copil. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinţilor. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului şi măreşte tensiunile şi conflictele între părinţi, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare şi şantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a şi întâmplat în România”, spune judecătorul român.

România încă nu a semnat Convenţia Europeană cu privire la Exercitarea Drepturilor Copiilor din 1996, intrată în vigoare în anul 2000. Ea a ratificat Convenţia asupra Relaţiilor Personale care privesc Copiii (Legea nr. 87/2007); a aprobat o lege de aderare la Convenţia asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga la 25 octombrie 1980 (Legea nr. 100/1992) şi a adoptat o lege pentru aplicarea acesteia (Legea nr. 369/2004). În 2004 a apărut Legea nr. 272 cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului care din 2013 conţine criterii de stabilire a locuinţei şi relaţiilor personale cu copilul. În 2010 s-au elaborat Orientările Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei privind Justiția în Interesul Copilului. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră