Val de cutremure de mică adâncime, la graniţa cu România. 12 seisme în mai puțin de 24 de ore!
Ce spun specialiștii INFP

20 Iul 2015
Val de cutremure de mică adâncime, la graniţa cu România. 12 seisme în mai puțin de 24 de ore! <br />Ce spun specialiștii INFP
Patru cutremure de mică adâncime au avut loc azi în România sau la granița cu țara noastră. Două dintre ele s-au produs la interval de 30 de secunde, unul în Maramureș, de 3,2 grade pe Richter și 3 kilometri adâncime, iar celălalt în Satu Mare, de 3,5 grade pe Richter, la doar un kilometru adâncime.

Celelalte două seisme, de 2,1, respectiv, 2,4 grade pe Richter, s-au produs la granița cu Ucraina. 

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, la ora locală 14:30, la granița de nord a României, în Ucraina, la o adâncime de 4 kilometri, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului
 
Duminică, s-au mai produs două seisme ușoare la granițele României, unul tot la cea cu Ucraina, la ora 13:56, la o adâncime de 5 kilometri, și altul la granița cu Ungaria, la o adâncime de 3 kilometri. Ambele cutremure au avut o magnitudine de trei grade pe scara Richter.
 
În schimb, în ultimele 24 de ore au mai avut loc opt cutremure în Ucraina şi unul în Ungaria, toate în apropiere de graniţa cu România.

"Este greu de spus la ce ne vom aştepta. Pământul este imprevizibil. Pe teritoriul ucrainean se dezvoltă o secvenţă seismică. Marea majoritate a cutremurelor sunt pe teritoriul ucrainean şi mai rar în România. Magnitudinile cutremurelor din Vrancea şi Maramureş sunt comparabile, însă adâncimile fac diferenţa. Un cutremur de suprafaţă are un impact mult mai mare asupra populaţiei", a declarat la RTV Mihai Diaconescu, geogizician INFP.
 
În această lună s-au înregistrat mai multe cutremura în zona seismică Vrancea, cel mai puternic fiind cel din 14 iulie, la ora locală 02:35, în județul Buzău, la o adâncime de 147 de kilometri, respectiv 4,2 grade pe scara Richter.
 
Anul trecut, pe 22 noiembrie, a avut loc un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, mișcarea tectonică fiind cea mai mare înregistrată în România în ultimii ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră