Câţi ofiţeri SRI au fost „infiltraţi” oficial în instituţiile publice ale statului român?

28 Iul 2015
Câţi ofiţeri SRI au fost „infiltraţi” oficial în instituţiile publice ale statului român?
Informaţiile contradictorii apărute în mass - media românească legate de „infiltrarea” instituţiilor publice de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii (SRI) au dat naştere la reacţii confuze în rândul angajaţilor din instituţiile de stat, dar şi a opiniei publice.

Am încercat să aflăm câţi angajaţi ai SRI au fost detaşaţi oficial către instituţiile publice ale statului. Dar, fără izbândă. Potrivit legii 14 din 1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, „în îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Serviciul Român de Informaţii colaborează cu (...) Ministerul Economiei şi Finanţelor, Direcţia Generală a Vămilor precum şi cu celelalte organe ale administraţiei publice”.

Doar, premierul Victor Ponta a confirmat că 140 de ofiţeri au fost detaşaţi în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În schimb, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat pentru mariutuca.ro că: „Serviciul Român de Informaţii a sprijinit constant – la solicitarea acestora – instituţii ale statului, inclusiv prin transferul de expertiză în problematici relevante din perspectiva securităţii naţionale a României şi/sau prin detaşarea de personal de specialitate.”

Sorin Sava mai susţine că, în conformitate cu prevederile legale, documentele de evidenţă centralizată a personalului şi dinamica efectivelor Serviciului Român de Informaţii constituie informaţii clasificate secret de stat, fiind exceptate de la liberul acces al publicului, potrivit prevederilor art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

SRI la şefia DIPI
Premierul Victor Ponta l-a schimbat din funcţie pe şeful serviciului secret al Ministerului de Interne, Gelu Oltean, în iulie 2014. În locul său a fost numit chestorul principal de poliţie Nicolae Gheorghe, desemnat să asigure conducerea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Anterior, în perioada 1995-2014, Nicolae Gheorghe a deţinut funcţii de conducere şi execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Adjunctul lui Nicolae Gheorghe de la DIPI este comisarul şef de poliţie Rareş Văduva. Potrivit CV publicat pe site-ul DIPI, Rareş Văduva a fost desemnat în decembrie 2014 să asigure îndeplinirea funcţiei de subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. În perioada 2006-2014, a deţinut funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul SRI.
 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră