Exclusiv. Veste bună pentru milioane de români! Abuzurile, ameninţările şi teroarea recuperatorilor de credite vor fi stopate!

26 Aug 2015
Exclusiv. Veste bună pentru milioane de români! Abuzurile, ameninţările şi teroarea recuperatorilor de credite vor fi stopate!
Milioane de români sunt terorizaţi zilnic de recuperatorii de creanţe fără ca cineva să ia vreo măsură împotriva acestora. Mai mult, oamenii sunt ameninţaţi zilnic la telefon sau prin scrisori cu faptul că vor rămâne fără bunurile cumpărate prin credit, doar pentru că băncile din România şi-au vândut creanţele către diverse firme de recupere.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să stopeze abuzurile recuperatorilor de creanţe, dar şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească băncile atunci când îşi cesionează creditele.
Potrivit proiectului de lege, recuperatorii de creanţe pot fi doar instituţii financiare nebancare, altele decât creditorii, care obţin drepturile asupra unor debite scadente ce rezultă din contractele de credit.

“Se interzice cesionarea creanţelor unor personae care nu sunt instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare”, se precizează în documentul citat.

Totodată, în termen de 120 de zile de la publicare legii, societăţile de recuperare creanţe sunt obligate să notifice ANPC datele de identificare, persoana împuternicită să reprezinte societatea în relaţia cu ANPC, numărul de cazuri curente. “După 180 de zile de la publicarea legii, doar societăţile luate în evidenţă pot desfăşura activităţi de recuperare creanţe ce rezultă din contracte de credit garantate cu bunuri imobile”.

Legea interzice cesionarea contractului de ipotecă ce are ca obiect bunuri immobile rezidenţiale către un operator financiar bancar sau nebancar care nu are sediul social sau sucursală în România.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră