Midnight Caller la BNR. Isarescu : Nu exista banci grecesti in Romania !

01 Iul 2015
Midnight Caller la BNR. Isarescu : Nu exista banci grecesti in Romania !
Criza din Grecia l-a pus pe binecunoscutul si indragitul guvernator al BNR in situatii care de care mai ciudate. Astfel, povesteste domnul Mugur Isarescu, s-a trezit cu telefoane chiar si la miezul noptii fiind intrebat despre situatia bancilor grecesti din Romania.

Nu, zice guvernatorul exasperat de aceasta eroare, nu exista banci grecesti in Romania ci doar banci cu capital grecesc. Ceea ce, spune guvernatorul este cu totul altceva si criza din Grecia nu le poate atinge.

Aceste banci nu depind de banca-mama iar liniile de finantare de la acestea reprezinta 27,5 din capitalul pasiv iar 81% din aceste linii au o scadenta mai mare de un an.

Pe de alta parte, bancile cu capital grecesc au o situatie prudentiala adecvata care le permite gestionarea unor situatii nefavorabile.De altfel, deciziile autoritatilor din Grecia nu se aplica si acestor banci din Romania . Si asta dintr-un motiv simplu:ele sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si sunt supravegheate direct de BNR.

Asa ca, spune Mugur Isarescu, aceste reactii emotionale sunt de inteles iar o emotie se combate nu numai cu vorbe ci si cu fapte. De aceea BNR va utiliza toate” instrunentele de calmare” de care dispune, monitorizeaza situatia si este pregatita pentru “ a mentine stabilitatea financiara a Romaniei.”

Si, totusi, cine l-a sunat pe domnul Isarescu? Ei, spune onorabilul guvernator,cine sa fie, niste actori ,"ei traiesc cu emotii, creeaza emotie, cum sa nu raspunda emotional,cum sa le ceri sa fie rationali?"

Si uite asa am aflat ca actorii romani isi tin banii la bancile care nu sunt grecesti dar au capital grecesc. Ceea ce, ne asigura domnul Isarescu e cu totul si cu totul altceva...  

Alte stiri din Business

Ultima oră