Mâncătorii de TV

29 Iun 2015
Mâncătorii de TV
După ce au constatat că îndeletniciri ancestrale precum albinăritul, creșterea animalelor și cultivarea plantelor le provoacă dureri de șale, dacă-s făcute manual, și de cap, dacă-s făcute fără investiții majore, românii s-au reprofilat, îmbrățișând un job mai modern, acela de telespectator. Studiul Media Fact Book, realizat de agenția Initiative, arată că anul trecut românii au petrecut în fața televizoarelor o medie de 6,7 ore pe zi. La cât sunt de penibile majoritatea programelor românești de televiziune, poate unii se vor întreba cum de există concetățeni care pot consuma asemenea produse periculoase pentru sănătate. Răspunsul este foarte simplu: pentru a putea fisura temelia unui popor, trebuie să-i ciuruiești stomacul cu mâncare plină de E-uri și creierul cu porcării împănate cu beep-uri.
Într-un sat oarecare din Bărăgan, un băietan la vreo 12 anișori, sta ciucit pe malul unei bălți, cu ochii înfixați pe firul undiței. Din spatele lui, apare în fugă, roșu la față ca urmărit de lup, Aurel, prieten, vecin și coleg de clasă.
Băăă, George, băăă...
Taci dracului, Aurele, că-mi sperii...Ia uite, bă, iar fugi cu mămăliga. Ce-ai, bă, trăznitule, de țipi așa?
George, m-a dat la televizor, mâncați-aș.
Să mori tu? Și io de ce nu te văzui?
Că fusăși pe baltă. D-aia. Și aci n-ai televizor.
Și ce făceai, bă, tu acolo? O mozoleai pe Răduleasca sau avu iar Gherghe emisiune cu retardați?
Nu, bă, Georgică, fu treabă serioasă. Ziseră și de mine și de tătuțu’...Apărurăm cu toții, să fiu al dracului, dacă te mint io pe tine.
Păi, și io de ce nu vă văzui, bă?
Că fusăși aci, la baltă. D-aia. Bă, da’ ce ne mai lăudară! Parcă nici de Drăgușanca sau de ăla....Bonta...n-a vorbit așa de mult, ca de noi.
Mă, zici despre ce fu vorba sau te dau dracu? Ca ce chestie să te dea pe tine și pe familia ta la televizor? Că doar nu sunteți vedete d-alea. Sau vă lovi vreun camion și apărurăți la știri?
La știri, aha, la știri apărurăm.Da’ ziseră și de tine, și de Iliuță și de mă-sa, țața Măria...De noi, toți, ziseră, bă! Suntem mai vedete ca Iesca și ca.....ăăă...ca vedetele ălea mari.
Așa, și? Ce făceam acolo? Furam corcodușe sau spălam caii la robinetu’ de la Primărie? Aoleu, să nu fi apărut când ne scăldam în curu’ gol...
Nu, bă, Georgică, stai liniștit ! Nu ne-a dat deloc fețele, la nici unu’. Adică nu ne-am văzut pe micul ecran.Decât a zis de noi.
Că ce?
Că noi, românii, adică io, tu, tăticu’, Iliuță, țața Măria...noi toți, bă...suntem fruntașii uitatului la televizor. Cică petrecem 6,7 ore în fața televizorului și nu ne bate decât Macedonia cu 7,6 ore.
Ce, mă? Se uită Macedonia mai mult ca noi?Păi și acuși îmi spui? Hai, repede acasă ca să-i depășim.
George! A mușcat, bă!
Lasă-l să muște că și-așa noi mâncăm televiziune pe pâine.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră