Să ne bucurăm de libertate, să ne bucurăm de Folk you!

27 Iul 2014
Să ne bucurăm de libertate, să ne bucurăm de Folk you!
Cea de-a X-a ediţie a festivalului are: trofeu, lansări de albume şi o trilogie de... jam session
De nouă ani, în sala de festivităţi a cerului şi a mării din Vama Veche, Festivalul Folk You!Florian Pittiş a fost primit cu bucurie de mii de spectatori, din toată România. De câte ori, ar fi fost nevoie ca marea să se dea puţin mai la răsărit, pentru ca marea de oameni să poată văluri în linişte! Povestea continuă. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Folk You!Florian Pittiş va avea loc între 31 iulie şi 2 august, în acelaşi loc, la Vama Veche. Intrarea este liberă. Nu vă mai lăsaţi constrânşi, de nimeni şi de nimic, nici de vremuri, nici de oameni! Să ne bucurăm de libertate, de Folk You!, ca şi cum timpul n-ar exista!

Prilejul Folk You! ne poate face mai buni... Să ne bucurăm, peste războaie, peste politică, peste zgura cu care unii acoperă seninul, peste lăcomia care trage spre abis această lume...

La această ediţie aniversară, va exista un trofeu care va fi realizat de artistul plastic Giulian Dumitriu şi va fi oferit de Stalinskaya. S-au înscris peste 50 de tineri şi au fost selectaţi şase concurenţi ale căror compoziţii pot contribui la patrimoniul muzicii folk. Joi, 31 iulie, vor evolua pe scena Folk You!: Cristian Mihai, trupa Icarus şi Palalae Claudiu Iulian.

Cristian Mihai (20 de ani, din Tulcea). Este student în Bucureşti, la UNMB - Facultatea de interpretrare muzicală la nai. Cântă la chitară de aproape cinci ani. A obţinut Premiul I la: Festivalul Chitara Dunării, Festivalul Tatiana Stepa, Festivalul Mediaş- Cetate Seculară, Festivalul Seri Melancolice Eminesciene, iar la Festivalul de folk din Fălticeni a oţinut trofeul.

Trupa Icarus: Andrei Cicioc (23 de ani, din Botoşani)  şi Bogdan Pinghireac (20 de ani, din Botoşani)
. Andrei Cicioc coordonează o asociaţie studenţească de 200 de membri, ASUS, membră ANOSR, şi în patru ani a reuşit să le insufle studenţilor o atracţie pentru muzica poeziei şi muzica folk. Este proaspăt absolvent al Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava, iar colegul său – Bogdan Pinghireac este elev al Şcolii de Poliţie de la Câmpina. Piesele trupei Icarus au fost premiate la toate festivalurile de gen din ţară (Ploieşti, Brăila, Alba Iulia, Bistriţa, Călăraşi, Mizil, Moeciu, Suceava, Botoşani, Colibiţa ,Târgu Jiu, Mediaş etc.).

Palalae Claudiu Iulian (19 ani, din Suceava). Urmează facultatea la Braşov, cântă la chitară (şi voce) de trei ani.

Vineri, 1 august, vor concura pentru Trofeul Folk You!: Ciprian Cotruţă, Coşovanu Paul-Ovidiu şi Nicu Boico.

Ciprian Cotruţă (24 de ani, din Botoşani). A susţinut recitaluri în deschiderea concertelor unor mari trupe din România, printre care putem aminti: Spitalul de urgenţă, Iris, Hara, Andra, Voltaj, Timpuri Noi/Partizan, Fără Zahăr. Este licenţiat în Filosofie cu lucrarea: Etică şi Morală în Creaţia Lirico – Muzicală. 

Coşovanu Paul-Ovidiu  (18 ani, din Botoşani). A terminat liceul la un profil care nu are nici o legătură cu arta. În septembrie, va susţine admiterea la UNATC. S-a apucat serios de muzică în urmă cu cinci ani.

Nicu Boico (18 ani, din comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş). A început să cânte la chitară la vârsta de 14 ani. Este în anul patru la Liceulul Pedagogic ,,Regele Ferdinand’’, din Sighetu Marmaţiei. Urmează şi cursurile şcolii populare de arte ,,Gheorghe Chivu”, la secţia canto - muzică uşoară. A participat la numeroase concursuri, fiind invitat să susţină un micro-recital la gala folk ,,Floare de Colţ’’, din Sighetu Marmaţiei. “Prin cântec încep să trăiesc, să mă transpun în diferite ipostaze, să transmit celorlalţi trăirea mea, ceea ce este minunat”, declară Nicu Boico.
Sâmbătă, 2 august, trofeul va fi înmânat de Marius Tucă, preşedintele Asociaţiei Mişcarea de Rezistenţă.

“Cum e să aştepţi 360 de zile pentru  o clipă?! O clipă cât trei zile ce locuieşte între valuri şi soare, dar îţi  face loc în viaţa ei atât de scurtă şi neîncăpătoare... între noapte şi zi, în decorul mascat de obişnuinţa de-a redeveni . Aici, unde universul iubeşte şi suferă cu noi deopotrivă, fenomenul  relaţiei eterne ne dă încă voie să strigăm tare <<Folk You!>>. Lumea n-a murit, iar noi nu vom apune niciodată”, mărturiseşte Adrian Sărmăşan.

Trei lansări pe plajă, la scena Folk You!

În urmă cu doi ani, Festivalul Folk You! a avut parte şi de lansări inedite. Am întins covorul roşu pe plajă pentru a marca lansarea “Nebunului de alb” Emeric Imre cu albumul “Târziu”. Anul acesta, vor fi trei evenimente: joi, 31 iulie, Mihai Napu va veni cu “Iubirea divină”, la ora 17:00, pe plajă, la scena Folk You!. “Fericirea de luni” a Alinei Manole va ajunge în Vamă, vineri – 1 august, tot la ora 17:00, în acelaşi loc. Sâmbătă, 2 august, Walter Ghicolescu va veni cu “Cântec rockstit”. Fiecare artist în parte va sta la dispoziţia publicului, până la ultimul cumpărător de abum şi doritor de autografe. 

“Voi urca pentru a opta oară consecutiv pe scena din Vama Veche şi, dacă mă uit în urmă, îmi văd propria creştere, propriile schimbări – mărturiseşte Alina Manole. S-au adunat pentru mine patru albume, multe concerte şi multe amintiri de suflet. Da, au rămas aceleaşi emoţii uriaşe, ca cele din 2007, la prima apariţie, când purtam tenişi verzi, o bluză de in şi nu ştiam unde să mă ascund (râde). Anul acesta voi aduce împreună cu prietenii şi colegii mei de scenă (Raul Kuşak, Claudiu Purcărin, Dan Nicolau şi Adrian Flautistu) bucăţica mea de fericire muzicală, sub forma albumului cel nou, <<Fericirea de Luni>>. Aşa că profit de ocazie să spun aşa: să fie într-un ceas muzical Fericit cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Folk You!Florian Pittiş! să dureze, să crească, să îşi vadă de drum!”

O bucată de plajă cu muzică şi poezie

“Plouă adevărat... încă e bine că Dumnezeu ne potoleşte setea – ne transmite Emeric Imre. Acum, când liderii politici dirijaţi de potentaţii financiari îmbolnăvesc curgerea râurilor doar spre poluare aducătoare de bănet. Acum, când totul e scenariu aducător de voturi şi mitocănie pentru binele câtorva alpinişti căţăraţi pe scara involuţiei, e bine că avem ploaie, e bine că putem să gustam iubirea coborâtă din setea noastră de muzică folk şi rock . Nouă ani de sprijin din partea celor ce iubesc lumina ce împachetează egal sufletele, nouă ani de rezistenţă pentru binele muzicii cântată pe viu fără trucuri de laborator (studio)... Greul va fi mai greu, copilul Folk You! are zece ediţii şi va intra pe linia timpului spre adolescenţă. Cât de mult mi-aş dori să ştiu că în lumea domnilor Putin, Obama şi a tuturor preşedinţilor, a celor ce lucrează zi de zi la scenarii aducătoare de final pentru vise şi viaţă există o bucată de plajă cu muzică şi poezie, cu ploaie ce poate spăla setea de urât, cu mâini ce ţin în palme pacea fragilă a sunetului ce compune lumina, cât de mult îmi doresc!”

Pe lângă trofeu şi lansări de albume, cea de-a zecea ediţie Folk You!Florian Pittiş va avea şi o trilogie de... jam session. În fiecare seară/dimineaţă, după terminarea concertelor, artiştii se vor întâlni cu publicul, la Şoni. Se va cânta la liber, se va discuta, toată lumea se va simţi bine la Folk You! Party!