Peste 30.000 de oameni au fost martorii Festivalului Folk You! Florian Pittiş

02 Aug 2012
Peste 30.000 de oameni au fost martorii Festivalului Folk You! Florian Pittiş
Vama Veche la a opta ediţie Folk You!Florian Pittiş (2-5 august) ar fi putut fi catalogată drept un infern demografic şi auto. Oameni şi maşini se îngrămădeau şi se intersectau haotic şi periculos dar, paradoxal, fără coliziuni verbale, litigii şi alte asemenea impacturi. Explicaţia este simplă: Folk You! Florian Pittiş. O dată pe an, timp de câteva zile, asta înseamnă Vama Veche. A fost minunat, impresionant, emoţionant, a fost ca de obicei. Şi parcă, totuşi, altfel. Cantitate fără spirit de gloată, calitate fără fiţe, cam asta delimitează publicul Folk You! de publicul altor încercări festivaliere, indiferent dacă se petrec la Vama Veche sau în alte părţi. Doar în prima seară a fost marea îmbufnată (o fi rămas, probabil, aşa de la alte evenimente) şi chiar s-a răstit cu o ploaie. Dar s-a lămurit repede şi a participat şi ea, ca spectator şi ambient, la toate exploziile de muzică, pe care le-a sponsorizat cu o lună plină de mai mare dragul…

 

Temperatura spectacolului s-a ridicat direct proporţional cu scăderea temperaturii aerului, astfel că artiştii şi publicul au rămas, până la sfârşit, în zona fierbinte de cod galben spre portocaliu. Când Maria Gheorghiu a urcat pe scenă, spaţiul alocat festivalului era deja plin. Jandarmii au estimat vreo 8.000 de oameni, dar fără campusul de corturi şi fără terasele pline din zonă, care erau ticsite, şi de unde spectacolul se vedea la fel de bine (sau chiar mai bine) ca pe plajă, având avantajul confortului. Dar şi dezavantajul lipsei acelei senzaţii extraordinare de full-contact cu artiştii...

Piesa Mariei Gheorghiu, “Adună-mi, mamă, umbra cu lopata” (versuri Miron Manega), deşi e un cântec al dezrădăcinării, a revărsat spre public un val de trăire patriotică, ingredient absolut necesar unui spectacol folk.

Maria Gheorghiu i-a pregătit astfel, “covorul roşu” lui Tudor Gheorghe. Proteicul maestru a ales, pentru Folk! You Florian Pittiş, ipostaza de “profesor de ascultare a cântecului”, pe care o practică de câţiva ani buni. A făcut un scurt istoric al muzicii lăutăreşti, de la Anton Pann până la manelele din ziua de azi, ilustrând, evident, din plin, acest traseu, inclusiv cu o parodie de manea (scuzaţi pleonasmul!) compusă chiar de el. Inclusiv ţinuta (cu costum şi cravată) a făcut parte din demonstraţie, respectul său pentru lăutarii de altă dată fiind pe măsura respectului acestora faţă de propria meserie, exprimat prin vestimentaţie. Iar felul în care aceşia erau percepuţi în “spaţiul public” a fost imortalizat, cu ironică simpatie, în versuri populare (citate, evident, de Tudor Gheorghe): “Cine dracu-a mai văzut/ Iepure trăgând la plug,/ Broască înecată-n baltă,/ Lăutar fără cravată”. Apoi, “profesorul” şi-a dat jos haina şi cravata şi şi-a luat vesta neagră, pentru a schimba registrul. Iar registrul a fost o altă paralelă, de data asta între vechiul folclor şi aşa-zisa muzică populară, transmisă cu toptanul la posturile tv. La sfârşit, publicul i-a cântat “Mulţi ani trăiască!”, mesaj semnificativ de reverenţă pentru recenta aniversare a vârstei de 67 de ani.

Un alt aniversat a fost Horaţiu Mălăele (născut în acceaşi zi cu Tudor Gheorghe, dar în urmă cu numai 60 de ani). A urcat şi el pe scenă (prezentat chiar de Marius Tucă), şi a recitat “trei poezii de dragoste de partid şi guvern”. Una dintre acestea era “Marşul de adio” (un fragment, de fapt) de Adrian Păunescu (“La muncă, derbedei, că trece anul/ Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul./ Făceaţi pe democraţii cei cucernici,/ Cristosul  mamii voastre de nemernici!” etc.)

Doi dintre artiştii care au cântat vineri seara la Folk You Florian Pittiş constituie latura dinamică a muzicii folk. Adică cei mai neastâmpăraţi sub aspectul creaţiei: Alina Manole şi Emeric Imre. Şi nu este vorba doar de aspectul cantitativ al creaţiei (număr de piese), cât, mai ales, de acela al perfecţionării stilistice şi de orchestraţie. De altfel, Emeric Imre şi-a şi lansat, a doua zi, albumul „Târziu”, pe plaja Folk You! din Vamă. A fost coadă la autografe! Lansarea pe covorul roşu aşternut în faţa Mării Negre a atras fanii trupei Emeric Set.   

Sâmbătă seara, Florin Chilian s-a depăşit pe sine. Deşi avea interdicţie de la medic să cânte la chitară (în urma operaţiilor de la deget), a binevoit să rişte de dragul festivalului. A prezentat şi un “demo” simfonic al piesei “Zece”, cu orchestraţie înregistrată şi voce live. A făcut show, a fost senzaţional. Ca şi Mircea Baniciu, de altfel, care a ţinut publicul în picioare cât au vrut muşchii lui.

În toate cele patru seri de festival, publicul a fost prelugirea antropomorfă a mării. Cum valurile nu puteau fi numărate, nici numărul spectatorilor nu putea fi estimat cu precizie. Doar atât cât a permis lumina reflectoarelor. Deci, peste 30.000 de oameni.

Mulţumim sponsorilor, fără de care, cea de-a opta ediţie a Festivalului Folk You! nu ar fi fost şi noi nu am fi avut ce vă povesti: Romprest, Grand Cinema Digiplex, Băneasa Shopping City, Aqua Carpatica, Romtelecom, Ciuc.