Licitația AraArt. Un Tonitza adjudecat pentru 18.000 de euro, Grigorescu la 10.000

28 Iul 2015
Licitația AraArt. Un Tonitza adjudecat pentru 18.000 de euro, Grigorescu la 10.000
În cadrul licitației organizate de Casa de licitații și Galeria de artă AraArt la Casa Capșa, numeroase obiecte de artă au intrat în posesia noilor proprietari. Nicolae N. Tonitza, pictorul vedetă al licitației, a impresionat audiența cu lucrările – Flori în ulcică albastră, un ulei pe pânză maruflată pe carton, adjudecat la prețul de 18.000 de euro și portretul fiului său, Petru, un ulei pe carton adjudecat la prețul de 9.000 de euro.

Observăm și de această dată un interes notabil pentru lucrările ce abordează tematica florilor, motiv pentru care colecționarii de artă prezenți la licitație au cumpărat lucrări înfățișând aranjamente florale semnate de Octav Băncilă (lucrarea Crizanteme, în ulei pe carton, adjudecată pentru suma de 6.000 de euro), Alexandru Ciucurencu (lucrarea Garoafele, natură statică în ulei pe carton, adjudecată pentru suma de 5.000 de euro).

Tihna vieții de la țară sau farmecul activității gospodărești din universul idilic al satului, teme care i-au inspirat adesea pe artiștii români, au încântat ochiul pasionaților de artă și i-au determinat să achiziționeze astfel de lucrări, în cadrul licitației AraArt. Notabilă este lucrarea celui ce pe bună dreptate este considerat pictorul național al României, Viței la adăpat, de Nicolae Grigorescu, compoziție în ulei pe lemn, adjudecată pentru suma de 10.000 de euro. Tot în tematica rurală se încadrează și alte lucrări adjudecate în cadrul licitației, cum ar fi: Turma, semnată Pan Ioanid și Spălătoresele de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

În ton cu faptul că ne aflăm în plin sezon al vacanțelor, iubitorii de frumos care au participat la licitație au optat pentru lucrări înfățișând starea “dolce far niente”, licitând, de exemplu, pentru sculptura lui Constantin Marinete în marmură albă, intitulată Odihnă, sau tabloul Lectura lui Nicolae Vermont, adjudecat la prețul de 2.600 euro.

De asemenea, lucrări cu o puternică influență culturală exotică, capabile să poarte privitorul într-o călătorie imaginară peste hotare, cum ar fi Piața San Marco, semnată Theodor Aman și adjudecată la prețul de 2.200 de euro sau lucrarea Flamenco semnată Mihai Teișanu, s-au înscris pe lista obiectelor de artă care au intra în posesia unui nou proprietar. 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră