Un jihadist de 14 ani a fost condamnat la închisoare, în Austria

26 Mai 2015
Un jihadist de 14 ani a fost condamnat la închisoare, în Austria
Justiția austriacă a condamnat, marți, la doi ani de închisoare, din care va executa o treime, un adolescent de 14 ani acuzat că a vrut să plaseze o bombă care să explodeze într-o gară din Viena, toamna trecută. El afirma că acționează în contul organizației Statul Islamic, și că ulterior avea de gând să se alăture ISIS în Siria. Adolescentul a compărut în fața tribunalului din Sankt-Polten și și-a recunoscut faptele, scrie 7sur7.be.

El a stat deja cinci luni în arest preventiv. Din cauza vârstei sale, pedeapsa maximă pe care o risca era plafonată la 5 ani de închisoare cu executare.

Arestat în octombrie 2014 la Sankt-Polten, pe când se afla la școală, el a recunoscut că a încercat să fabrice o bombă pentru a o detona într-una dintre principalele gări ale capitalei austriece. În timpul unei percheziții efectuate la domiciliul său au fost descoperite mai multe imagini de propagandă extrem de violentă a grupării Statul Islamic stocate în computerul său, dar și în telefonul mobil și consola de jocuri.

Tânărul a căutat ”asiduu” să-și procure componentele bombei, potrivit Parchetului. El a declarat că a dorit să se deplaseze în Siria pentru a lupta alături de gruparea Statul Islamic.

Potrivit anchetatorilor, adolescentul, sosit în Austria în 2007, a început să se radicalizeze la începutul lui 2014, mai întâi pe Internet, apoi a început să contacteze oameni de legătură ai ISIS din Viena. Autoritățile au fost alertate de anturajul băiatului.

Potrivit informațiilor presei austriece, dar încă neconfirmate oficial, ISIS i-ar fi promis băiatului 25.000 de euro, dacă reușea să comită un atentat, înainte de a porni spre Siria.

Atentatul era prevăzut pentru gara Westbahnhof, a doua ca mărime a capitalei austriece. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră