Austria se opune ca Ucraina să obțină statutul de candidat la UE

24 Apr 2022
Austria se opune ca Ucraina să obțină statutul de candidat la UE

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg s-a declarat în weekend împotriva aderării Ucrainei la statutul de candidat la UE. Potrivit acestuia, Uniunea trebuie să-și întărească legăturile cu Ucraina, dar nu în acest format și cu mai multă „flexibilitate”, scrie Jerusalem Post

Ucrainei nu ar trebui să i se ofere aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg săptămâna trecută la un summit al mass-media europeană.

Deși Schallenberg pledează pentru legături mai strânse între Europa și Ucraina, calitatea de membru cu drepturi depline nu este una dintre ele și, în schimb, ar trebui folosite alte căi. Aceasta ar include aderarea la zona economică a UE sau doar menținerea status quo-ului actual, a raportat publicația austriacă Heute .

În ceea ce privește motivul pentru care Ucraina nu ar trebui să primească statutul de candidat la UE în luna iunie, Schallenberg a subliniat statele din Balcanii de Vest care își au cuvântul cu privire la negocierile de aderare la UE. Trebuie să existe și alte modele decât calitatea de membru deplin, SEE sau acordurile de asociere ca mijloc de conectare, a spus Schallenberg, solicitând mai multă flexibilitate. Cu toate acestea, este de necontestat faptul că este necesară o aprofundare suplimentară: „Exportăm stilul nostru de viață occidental”, a spus Schallenberg.

Aderarea la Uniunea Europeană este a fost ceruta insistent de Ucraina . Aceasta urmează după ani de încălzire a relațiilor cu Occidentul, dar aceste apeluri au devenit și mai vocale după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Înaintea acestei invazii și în timpul acesteia, președintele rus Vladimir Putin a menționat în mod repetat temerile legate de legăturile mai strânse ale Ucrainei cu Occidentul, mulți indicând eforturile de a adera atât la UE, cât și la NATO, printre ele.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a depus deja cererea de aderare a Ucrainei, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, de asemenea, că își dorește Ucraina în UE.

Schallenberg vrea să reducă dependența de gazul rusesc

În ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Rusiei, ministrul de externe a spus că în următorii doi-trei ani se dorește reducerea semnificativă a dependenței de gazul rusesc. Dar nu poate fi încă concret. Schallenberg a considerat că întâlnirea controversată dintre cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) și președintele rus Vladimir Putin a fost corectă, „trebuie să vorbiți întotdeauna”. La urma urmei, Rusia rămâne cel mai mare vecin al Europei. Cu toate acestea, Schallenberg a exclus o întoarcere la relația cu Rusia așa cum a existat înainte de război, atâta timp cât Putin a fost la cârmă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră