Avioanele de luptă F-35 dau noi dureri de cap americanilor. Cum reacționează "minunea tehnologică" la radarele rușilor și chinezilor (VIDEO)

16 Apr 2015
Avioanele de luptă F-35 dau noi dureri de cap americanilor. Cum reacționează
Lansarea avionului de vânătoare F-35 ar putea fi din nou intarziata, anunta Sputnik International. De aceasta data, noile probleme au aparut la sofisticatul sistem software cu care este echipat cel mai performant si costisitor avion de lupta din istorie. Acest sistem este responsabil de aproape tot ce se intampla cu aparatul, de la depistarea problemelor de mentenanta pana la detectarea eventualelor amenintari inamice. 
 
Producţia acestor avioane, prezentate ca o minune tehnologică, s-a confruntat cu mai multe probleme tehnice, deşi bugetul destinat celor 2.443 avioane depășește 400 de miliarde de dolari, programul fiind cel mai scump produs vreodată în SUA.
 
Un raport apărut la începutul acestui an vorbea despre senzori care dadeau alarme false, iar anul trecut, in iulie, Forţele Aeriene şi Marina americană au emis directive prin care s-a decis suspendarea tuturor zborurilor acestor aparate pentru a le inspecta motoarele. Decizia a fost luată în urma unui incident produs in 23 iunie, când un astfel de avion a luat foc în momentul în care pilotul a încercat să decoleze de la baza aeriană Eglin, din statul Florida.
 
Într-un raport ulterior, armata americană a spus că nu se știe de ce a luat foc aparatul, dar ca inspecțiile motoarelor continuă.
 
In 2008, un think-tank apropiat armatei americane a raportat, de asemenea, o serie de probleme ale aparatului F-35 in timpul unor simulari de razboi. Pe langa problemele de ordin tehnic, analistii s-au aratat extrem de ingrijorati de faptul ca este foarte posibil ca avionul sa fie vulnerabil la tehnologia radar avansata dezvoltata de chinezi si rusi.  
 
F-35 este construit în trei versiuni: F-35A - decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B - decolare de pe suprafeţe reduse şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C - decolare asistată de sistemul catapultă, aşa numitul sistem CATOBAR, versiune destinată portavioanelor (CV).
 
Avionul, produs de compania Lockheed-Martin, este parte a programului de înzestrare Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor din toate programele de înzestrare dezvoltate de armata americană. 
 
La dezvoltarea acestui tip de avion multirol au contribuit şi state aliate şi partenere NATO, ca Marea Britanie, Italia, Australia, Canada, Norvegia, Danemarca, Olanda şi Turcia.
 
F-35 este un avion militar de asalt monoloc cu un singur motor, multirol, capabil să desfăşoare misiuni de apărare aeriană (Close Air Support), bombardare strategică, luptă aeriană. Beneficiază de tehnologie avansată de tip 'stealth' - făcându-l aproape invizibil pentru sistemele anti-aeriene avansate de la sol. (V.M.)
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră