Scandalul de spionaj BND-NSA se apropie din ce în ce mai mult de Angela Merkel

03 Mai 2015
Scandalul de spionaj BND-NSA se apropie din ce în ce mai mult de Angela Merkel
 Zilele trecute, presa germană dezvăluia că serviciile de informaţii americane au spionat funcţionari de rang înalt din cadrul instituţiilor europene şi franceze, dar şi mari companii, în contul Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA). Scandalul a luat amploare, iar acum se apropie de cancelarul german, Angela Merkel.

Presa germană acuză Guvernul că s-a lăsat dus de nas şi că a minţit, iar în Franţa, mai mulţi lideri ai opoziţiei au solicitat deja scuze din partea cancelarului german, scrie Huffington Post France.

„Ministerul de Externe francez şi Palatul Elysee au fost interceptate între 2001 şi 2013 de centrul de interceptări al serviciilor secrete germane BND. Şi Angela Merkel ar fi fost direct informată din 2008. Acest afront n-a făcut decât să dureze prea mult”, acuză liderul Frontului Stângii, Jean-Luc Melenchon.

În opinia sa, „Guvernul francez ar trebui să-l convoace pe ambasadorul german, pentru a cere explicaţii. Iar preşedintele Francois Hollande ar trebui să-i ceară cancelarului german Angela Merkel să prezinte scuze Franţei”, spune fostul candidat la prezidenţiale.

Deocamdată, nici Francois Hollande, nici ministrul său de Externe, Laurent Fabius, nu au reacţionat oficial la dezvăluirile presei germane.

De cealaltă parte a Rhinului, presa germană este iritată de tăcerea cancelarului. „Cine ce ascunde în scandalul BND?”, se întreabă tabloidul Bild, arătând cu degetul spre Merkel.

„Scandalul se adânceşte şi atinge Cancelaria”, titrează şi cotidianul conservator Die Welt, mai degrabă pro-Merkel.

Guvernul cancelarului Merkel este acuzat de opoziţie că a minţit, declarând la 14 aprilie că nu ştie nimic despre vreun spionaj economic al NSA.

„Resping categoric afirmaţia constând în fatul că Guvernul nu a spus adevărul”, a răspuns miercuri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al lui Merkel.

Unul dintre apropiaţii Cancelariei, Thomas de Maiziere, actual ministru de Interne, era la acea vreme ministru al Cancelariei, tutelă a serviciilor secrete. El a spus că va da explicaţii săptămâna viitoare în faţa comisiei de anchetă parlamentară privind NSA, dar fără a convinge pe cineva cu asta.

„Cazul Maiziere trebuia să fie pe lista priorităţilor Cancelariei. Dacă nu, scandalul se va apropia şi mai mult de ea”, scrie şi cotidianul economic Handelsblatt.

Or, scrie Huffington Post France, subiectul este foarte sensibil în Germania, unde opinia publică a aflat cu stupoare de la Edward Snowden, fostul consultant NSA, în vara lui 2013, despre spionajul la scară mondială efectuat de agenţia americană. Atunci, germanii au aflat că agenţia americană a instituit un vast sistem de supraveghere a comunicaţiilor lor, inclusiv până la spionarea telefonului cancelarului, şi asta timp de mai mulţi ani. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră