Cancel culture vine la Bruxelles

18 Apr 2024
Cancel culture vine la Bruxelles

Cei care încearcă să anuleze conferința privind conservatorismul național cred că viața publică trebuie supusă controlului discursului. Este o veste proastă pentru noi toți, indiferent de apartenența ideologică, scrie Frank Füredi în Politico

Frank Füredi este director executiv al MCC Bruxelles și profesor emerit de sociologie la Universitatea din Kent. MCC a fost beneficiarul fondurilor guvernamentale ungare. Primarii din Bruxelles și Saint-Josse-Ten-Noode au fost rugați să scrie opinie, dar nu au răspuns invitațiilor POLITICO.

De-a lungul anilor, am învățat că atunci când cineva spune: „Cred în libertatea de exprimare, dar…”, ceea ce contează cu adevărat este ceea ce spune în continuare.

Așa că, când negociam cu directorul locației Concert Noble din Bruxelles dacă conferința Conservatorismului Național (NatCon) ar putea avea loc acolo, am știut că veștile proaste sunt iminente.

Directorul a spus ferm că el crede în toleranță și iubește libertatea de exprimare – apoi a venit „dar”. Și știam că rezervarea noastră va fi anulată.

Când l-am întrebat de ce, directorul a răspuns că îi era frică pentru personalul său, care s-a simțit intimidat de vestea că activiștii de stânga AntiFa urmau să atace locația. Și când i-am sugerat că poliția va proteja cu siguranță locul, m-a informat că primarul de la Bruxelles a decis să nu ofere nicio protecție polițienească pentru conferința noastră. El a mai indicat că, în ceea ce îl privește, nu dorește ca conferința NatCon să aibă loc.

Am observat că, evident, problema securității a servit drept pretext pentru anularea evenimentului nostru, cu limbajul siguranței mascând ceea ce a fost în cele din urmă o decizie politică. Directorul a zâmbit și a dat din cap în semn de acord.

Din păcate, primarul Bruxelles-ului nu a fost singurul oficial al orașului care a considerat că cei invitați să vorbească la NatCon nu ar trebui să fie auziți.

A doua zi, am găsit un loc alternativ - hotelul Sofitel. Dar la doar o zi după semnarea contractului cu Sofitel, în timp ce organizatorii conferinței montau scena, conducerea hotelului ne-a informat că întâlnirea nu poate avea loc. Ei au menționat o amenințare la adresa securității oamenilor, dar de data aceasta nu a existat nicio pretenție reală să încerce să acopere motivul politic din spatele deciziei. Primarul municipiului Etterbeek s-a lăudat pur și simplu că s-a asigurat că conferința nu va avea loc în orașul său.

„Am fost avertizat de presă despre natura evenimentului și despre oamenii care veneau. Am informat autoritățile locale de poliție, care au contactat Sofitel și conducerea a decis să anuleze evenimentul”, a declarat primarul Vincent De Wolf . „[Organizatorii] nu au fost fericiți, nu au vrut să plece. Poliția a sosit să explice că nu Sofitelul a fost cel care a anulat și că acesta era ceea ce trebuie făcut. Apoi au plecat în pace”, a adăugat el.

Cu alte cuvinte, primarul s-a lăudat fără rușine că o întâlnire la care au participat aleși deputați europeni, prim-miniștri și oficiali de frunte ar putea fi anulată.

Cu toate acestea, am găsit un al treilea loc – Sala de evenimente Claridge – și am reușit să începem conferința noastră. Dar stai! De data aceasta, un al treilea primar, Emir Kir din Saint-Josse-Ten-Noode, a emis un ordin de a ne închide.

Poliția a fost trimisă la fața locului înarmată cu un ordin judecătoresc, amenințând pe toți cei prezenți cu consecințe grave. Brusc, când poliția a intrat în incintă, am simțit că ne aflam într-un coșmar orwellian. Au plecat doar pentru că rulau camerele de știri și pentru oricine urmărea era evident că conferința era un eveniment intelectual civilizat și serios.

Din fericire, proprietarul Claridge a luat în serios libertatea de exprimare și i-a spus primarului, în ciuda tuturor amenințărilor, că conferința va merge înainte.

După săptămâna trecută, este evident că organizația politică de la Bruxelles se află în spatele comportamentului iliberal al celor trei primari ai orașului său. Experiența mea arată că Bruxelles-ul a devenit o zonă fără toleranță, politicienii locali se comportă ca niște dictatori de tinichea, în ciuda faptului că constituția belgiană garantează libertatea de exprimare și libertatea de întrunire pașnică.

Nu mă îndoiesc că primarii locali și-au exagerat puterea. Indiferent de ubicuitatea în creștere a culturii anulate, este de neimaginat că această campanie de defăimare oficială îndreptată împotriva mișcării NatCon ar fi putut avea loc în orice altă capitală vest-europeană.

Modul flagrant cu care libertatea de întrunire a fost ignorată în presupusa capitală a Europei i-a stânjenit chiar și pe unii dintre oponenții noștri: premierul britanic Rishi Sunak s-a simțit obligat să condamne încercările de a anula conferința, după care premierul belgian Alexander de Croo a postat o declarație de denunțare a eforturilor de a închide discuția de la Claridge.

Cu toate acestea, unii participanți la conferință mi-au spus că sunt încântați de comportamentul de cenzura al oponenților noștri politici. Ei au simțit că acțiunea scandaloasă a confirmat în mod public argumentul pe care l-au susținut de mult că cercul de la Bruxelles a devenit iliberal și intolerant.

Eu am o altă viziune. Campania de anulare a NatCon nu a fost îndreptată pur și simplu împotriva acestei organizații, ci împotriva valorilor fundamentale ale democrației. Cei din spatele campaniei cred că viața publică trebuie supusă controlului discursului. Este o veste proastă pentru noi toți, indiferent de apartenența ideologică.

Toți cei care iubesc libertatea, toți cei care cred în libertatea de întrunire și libertatea de exprimare, sa se ridice pentru a fi numărați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră