Cinci lucruri pe care trebuie să le știți când călătoriți în străinătate

22 Iul 2015
Cinci lucruri pe care trebuie să le știți când călătoriți în străinătate
Tuturor ne place să călătorim, dar știm ce trebuie să facem când lucrurile nu merg așa cum am prevăzut? Dacă intervine o urgență, dacă zborul ne este anulat sau dacă pierdem pașaportul, UE are reguli care fac mai ușoară viața călătorilor.

Dacă aveți nevoie de asistență urgentă (medicală, în caz de incendiu, pentru a intra în contact cu poliția) apelați numărul 112, operațional și în țări din afara UE, precum Elveția și Africa de Sud, este sfatul dat de Parlamentul European.

Nu uitați acasă Cardul european de asigurări sociale de sănătate, care poate fi obținut de la furnizorul național de asigurări. Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteţi beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în timpul unei şederi temporare pe teritoriul oricărui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.

Dacă vi se anulează zborul sau călătoria cu trenul, autobuzul sau vaporul sau dacă acestea întârzie (între 1 și 5 ore, în funcție de mijlocul de transport), aveți dreptul la rambursare, asistență (mese sau/și hotel) sau o rută alternativă - în funcție de condiții.

Aflați mai multe despre drepturile pasagerilor, aici.

Dacă sunteți arestat sau vă pierdeți pașaportul sau aveți nevoie de asistență consulară într-o țară din afara UE, în care țara dumneavoastră nu are consulat, puteți apela la ambasada oricărui alt stat UE.

Nu trebuie să vă închideți telefonul când călătoriți în alt stat membru. De la 1 iulie 2014, puteți vorbi și accesa internetul mai ieftin.

În plus, la 30 iunie, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord pentru interzicerea costurilor de roaming pentru apeluri, SMS-uri și acces internet în alt stat UE de la 15 iunie 2017.



 

Alte stiri din Externe

Ultima oră