Criza gunoaielor scoate libanezii în stradă. 50.000 de protestatari au pus la punct clasa politică

29 Aug 2015
Criza gunoaielor scoate libanezii în stradă. 50.000 de protestatari au pus la punct clasa politică
Zeci de mii de libanezi şi-au exprimat sâmbătă, la Beirut, furia la adresa clasei politice apreciate drept corupte şi incapabile să ofere serviciile de bază, scrie liberation.fr. A fost cea mai mare manifestaţie organizată vreodată de societatea civilă din Liban.

„Nu putem încă estima numărul manifestanţilor, dar sigur au fost mai mulţi decât am sperat”, a declarat unul dintre organizatori, Lucien Bourjeily. Un altul, Assaad Thebian, afirmase anterior că au fost 50.000 de protestatari.

Amplele proteste sunt organizate contra crizei deşeurilor menajere, dar şi a situaţiei politice din ţară.

Grămezi imense de gunoi s-au format în jurul capitalei, Beirut, dar și în alte părți ale țării, după ce Guvernul libanez nu a reușit să găsească o altă firmă de salubritate în locul celei care în mod normal colectează deșeurile menajere.

Mulți libanezi văd în aceasta o dovadă a incapacității guvernului de a-și exercita una dintre funcțiile sale de bază.

O altă provocare pentru Guvernul de la Beirut este asigurarea furnizării energiei electrice pe întregul teritoriu.

În ultimele zile, manifestații au avut loc în piețele Riad al Solh și Nijmeh, unde se află sediile Guvernului și Parlamentului Libanului.

Demonstranții, care s-au reunit în Piaţa Martirilor, au cerut demisia ministrului Mediului, Mohammed al-Mashnouq, și cer ca ministrul de Interne Nouhad al-Mashnouq să fie tras la răspundere pentru violențele care au izbucnit între manifestanți și poliție la ultimul protest.

De asemenea, ei protestează la adresa extinderii „ilegale” a mandatului Parlamentului, pentru a doua oară, și incapacității politicienilor libanezi de a alege un președinte al țării în ultimele 15 luni, în contextul în care mandatul lui Michel Sleimane s-a încheiat la 25 mai 2014. (M.C)

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră