Europa astazi : garduri si blindate. Criza refugiatilor pune la incercare Uniunea Europeana

25 Aug 2015
Europa astazi : garduri si blindate. Criza refugiatilor pune la  incercare Uniunea Europeana
Tarile europene fac tot mai greu afluxului de refugiati .Majoritatea acestora  vin din  Siria si Irak, zone aflate in stare de razboi dar si din taberele din Liban, Turcia si Iordania.

Comisariatul pentru Refugiati al ONU estimeaza, de pilda, ca in urmatoarele luni in Macedonia vor intra circa 3000 de refugiati zilnic.

ONU estimeaza ca de la inceputul anului cam 260.000 de imigranti  au ajuns in Europa Occidentala , majoritatea venind pe Mediterana-de aici si numeroasele scufundari de vase si mii de vieti pierdute.

UE incearca sa gasesca o solutie la aceasta criza umanitara si elaboreaza planuri de repartitie a refugilor  in tarile UE. Pana atunci,statele direct afectate iau masuri care sa limiteze acest aflux  dar fara a rezolva criza.

Bulgaria a trimis blindate ale armatei la granita cu Macedonia pentru a impiedica intrarea imigrantilor  din Macedonia. De asemenea , Sofia a ridicat un gard la granita cu Turcia, tot pentru a limita intrarea refugiatilor  din aceasta tara.

Moda gardurilor a fost preluata si de Ungaria care a ridicat un astfel de obstacol la granita cu Serbia si a inasprit legislatia cu privire la cei ce intra ilegal in tara.

Grecia este total depasita de asediul acestora si constituie zona cea mai vulnerabila a UE in aceasta directie. Si Italia se confrunta cu mari probleme din cauza celor  care vin pe Mediterana.

Problema capata o amploare tot mai greu de controlat iar multe tari, neoficial, isi manifesta  reticenta in a gazdui miile de refugiati din zonele de conflict.

Altii eticheteaza situatia cu o criza umanitara. Multe guverne vorbesc de reintroducerea controalelor la frontiera si anularea regulilor Schengen ceea ce ar pune UE in fata unei probleme ce ar afecta in primul rand tarile mai sarace din Est.

Intr-un fel, refugiatii din Siria si Irak pun la grea incercare functionarea si existenta Uniunii Europene.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră