Europa se confruntă cu o „vară de iad”: de la căldură extremă la furtuni mortale

23 Iul 2023
Europa se confruntă cu o „vară de iad”: de la căldură extremă la furtuni mortale

Temperaturile au depășit constant 40 de grade Celsius în această săptămână în sudul și estul Europei, scrie Politico.

Europa se confruntă cu vremea extremă, de la temperaturi ridicate în sudul Italiei până la furtuni puternice în Croația și Italia, punând presiune asupra serviciilor de urgență și a rezidenților și gonind turiștii.

Temperaturile au depășit în mod constant 40 de grade Celsius în această săptămână în țările din sudul și estul Europei, iar unele zone precum Sicilia se coceau sâmbătă la 46 de grade Celsius, potrivit Met Office, cu temperaturi nocturne de 29 de grade.

Căldura din anumite părți ale Greciei a împins mercurul în la 40C sâmbătă; insula Kefalonia și coasta de vest a continentului continuă să vadă 40 de grade Celsius.

Pe insula Rodos, pompierii au intrat în cea de-a cincea zi într-o luptă pentru a aduce sub control incendiile dificile, potrivit presei locale. Și incendiile continuă în zonele din jurul Atenei.

În Malta, locuitorii au fost forțați să doarmă afară și în mașini cu aerul condiționat în funcțiune, după ce a șasea zi de întreruperi de curent a lăsat oamenii fără frigidere, ventilatoare sau sisteme de răcire. Locuitorii au descris-o ca fiind o „vară a iadului”, a raportat Times of Malta .

Centrul de Coordonare a Răspunsurilor la Situații de Urgență (ERCC) al Comisiei Europene a declarat sâmbătă că alerte roșii de temperatură înaltă continuă să fie în vigoare în sudul Italiei, sud-vestul Croației și vestul Serbiei.

Schimbarea climei

Europa nu este singură. Anul acesta a fost înregistrată atât cea mai caldă lună iunie la nivel mondial, cât și cea mai călduroasă zi vreodată înregistrată pe 6 iulie. Temperatura medie globală a fost de 17,08 grade Celsius în acea zi, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei Copernicus.

„Oamenii sunt 100%  în urma tendinței de creștere”, a spus climatologul Friederike Otto de la Imperial College London. Aceste temperaturi medii globale din ce în ce mai calde sunt exact ceea ce prognozele au arătat că se va întâmpla într-o lume cu niveluri tot mai mari de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, a declarat ea pentru BBC .

Profesioniștii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să ia măsuri pentru a evita supraîncălzirea, cum ar fi să stați în zone răcoroase în orele de vârf ale zilei, să beți multă apă și să verifice vecinii vulnerabili.

„Criza climatică este acum unul dintre factorii majori care determină rezultatele sănătății umane”, a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al direcției de sănătate a Comisiei Europene adăugând că „valurile de căldură pot provoca un stres considerabil asupra sănătății”.

Cele mai expuse riscului includ persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și persoanele care lucrează în aer liber, cum ar fi în construcții, agricultură. Direcția de sănătate a îndemnat oamenii să urmeze liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății în timpul valurilor de căldură.

Unii turişti își schimbă deja obiceiurile de vară pentru a evita căldura. Destinațiile mediteraneene au înregistrat o scădere cu 10% a vizitatorilor față de anul trecut, potrivit Comisiei Europene de Turism .

Între timp, destinații precum Republica Cehă, Bulgaria, Irlanda și Danemarca se confruntă cu o creștere a popularității. „Acest lucru poate fi atribuit călătorilor care caută destinații mai puțin aglomerate și temperaturi mai blânde”, a spus ETC.

Furtuni mortale

Pe lângă căldura în creștere, alte evenimente meteorologice extreme au lovit Europa.

La doar câteva zile după ce anumite părți din Croația au primit o alertă roșie pentru căldură, țara s-a confruntat cu una dintre cele mai grave furtuni din istoria recentă. Vânturile puternice și ploile torenţiale care au lovit o mare parte din țară ucigând patru persoane, două în zona Zagreb, și provocând daune infrastructurii critice și caselor din 14 județe. Peste 100 de persoane au fost rănite și 2.000 de clădiri avariate în țară, a raportat ERCC.

Guvernul croat se confruntă cu apeluri pentru a răspunde de ce nu au fost emise mesaje de avertizare timpurie prin SRUUK – sistemul de avertizare timpurie și de gestionare a crizelor din țară – pentru a alerta oamenii cu privire la furtuna iminentă și a-i încuraja să ia măsuri de precauție.

În timp ce Damir Trut, directorul Direcției Protecției Civile, a spus că nu au fost emise alerte pentru că este doar un cod portocaliu; Asociația Hidrometeorologică de Stat (DHMZ) a negat acest lucru, spunând că avertismentul a fost ridicat la cea mai mare alertă roșie după ora 15:00 pe 19 iulie, a raportat Total Croatia . Ministrul de Interne Davor Bozinovic a declarat pentru Index că sistemul nu funcționează corect.

Părți din nordul Italiei s-au confruntat, de asemenea, cu ploi torenţiale, pietre de grindină de mărimea mingii de tenis şi inundaţii. Furtunile au provocat daune electrice și au incendiat o casă, a scris La Repubblica, iar ce vânturile puternice au smuls copacii și au distrus proprietăți.

Furtunile au început joi seară și se preconizează că vor continua până sâmbătă, cu o alertă portocalie emisă de Centrul funcțional de monitorizare a riscurilor din regiunea Lombardia.

În altă parte, furtunile puternice au provocat și moartea unei persoane în Bled Town, Slovenia, unde cel puțin trei persoane au fost, de asemenea, rănite grav. Peste 300 de persoane au fost evacuate și 1.000 de clădiri avariate.

O altă persoană a murit în Bosnia, iar peste 20 de persoane au fost rănite. Iar în Serbia, 20 de persoane au fost evacuate, potrivit ERCC.

Centrul a emis și o avertizare de inundații pe râul sloven Pesnica, la Gocova, în nord-estul țării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră