Putin și Kim Jong-Un transmit lumii același mesaj: "Nu mă atinge, sunt nebun!"

31 Aug 2015
Putin și Kim Jong-Un transmit lumii același mesaj:
Se pare că întreaga comunitate internațională răsuflă ușurată după ce Coreea de Nord a ajuns la un acord cu Sudul. Ultimatumul dat de Phenian după incidentul de săptămâna trecută, când Coreea de Nord a tras un obuz, iar sud-coreenii au răspuns cu focuri de artilerie, a trecut fără declanșarea altor ostilități. Mai mult, cele două Corei s-au declarat dispuse să continue negocierile de pace, înghețate din anul 2010.
 
Ca rezultat, cea mai recentă rundă din jocul preferat al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, și anume să se joace cu nervii comunității internaționale, s-a încheiat cu o remiză, iar războiul cu care a tot amenințat zilele trecute nu s-a mai materializat, scrie expertul militar Alexander Golts într-un articol publicat de Moscow Times.
 
Anterior incidentului de la graniță, liderul de la Phenian a acuzat exercițiul militar comun între SUA și Coreea de Sud, organizat în fiecare an, ca fiind un gest provocator pentru țara sa.
 
Dictatorul nord-coreean a avertizat chiar că va folosi o armă încă „necunoscută lumii”, dacă Washington și Seul nu renunță la exercițiile militare. Coreea de Sud a răspuns amenințând că va „răspunde puternic” dacă va fi atacată, iar tensiunile au continuat să escaladeze până când frontiera s-a transformat în scenariu de război.
 
În acel moment, lumea a înghețat. Faptul că Phenianul are arme nucleare a făcut ca schimbul de focuri să nu fie un simplu conflict local, arată Golts. Unii experți cred că rachetele Coreei de Nord pot ajunge chiar și până în Alaska.
 
În ceea ce privește Rusia, terenul pentru teste al Coreei de Nord se află la doar câteva sute de kilometri de frontiera acestei țări. Orice confruntarea din Peninsula Coreeană vine la pachet cu amenințări de securitate la adresa Rusiei.
 
Pe de altă parte, toate manevrele militare pe care le desfășoară Rusia în partea de est se referă la scenarii precum “o catastrofă ecologică” sau un val de mii de refugiați în eventualitatea unui război nuclear în Peninsula Coreeană.
 
Totuși, ministerul rus de Externe, recunoscut pentru afirmațiile amenințătoare, din diverse motive, a făcut o declarație extrem de timidă prin care a îndemnat cele două Corei să își păstreze calmul și să acționeze responsabil.
 
Și, din aceleași diverse motive, Moscova nu s-a grăbit să condamne Phenianul pentru amenințările că va declanșa un război nuclear la frontiera Rusiei. Firește, Moscova nu putea decât să se bucure că cineva înfruntă în mod direct Washingtonul și aduce în discuție posibilitatea unui conflict nuclear împotriva voinței Statelor Unite.
 
Putin și Kim Jong-un, frați de strategie
 
Însă nu acesta este singurul motiv pentru reținerea de care dă dovadă Kremlinul. O privire mai atentă dezvăluie că politica externă a Moscovei nu este atât de diferită de cea a Phenianului. Ambele țări acționează plecând de la convingerea că sunt unice, exclusiviste.
 
Rusia crede cu putere în excelența sa, iar acest lucru întărește credința în independența absolută a țării. Președintele Vladimir Putin susține cu mândrie că Rusia este una dintre puține țări din lume cu suveranitate absolută, cu alte cuvinte, alte țări nu o pot influența în niciun fel.
 
Ba mai mult, cetățenii Rusiei nu au niciun cuvânt de spus în procesul de luare a deciziilor, iar oficialii de la Kremlin au spus în repetate rânduri că liderii țărilor occidentale sunt prea dependenți de votanții lor. În mod clar, nici dinastia Kim a Coreei de Nord nu este prea dependentă de nefericiții săi cetățeni. Dintr-un capriciu, dictatorul de la Phenian poate condamna până la ultimul nord-coreean la foamete pe viață sau aruncă țara într-un conflict nuclear.
 
Sistemul de valori anti-occidentale pe care îl împărtășesc Moscova și Phenian face ca ambele state să fie impredictibile. 
 
De fapt, cine poate prezice acțiunile unor lideri care iau în calcul să își sacrifice nu doar cetățenii, ci și propriile vieți?, se întreabă acesta.
 
Pentru astfel de conducători, mândria – sau, după cum susțin unii specialiști, rezultatul unui complex de inferioritate – prevalează în fața bunăstării propriului popor.
 
Putin s-a simțit ofensat când Occidentul a ignorat interesele sale în timpul schimbării de putere de la Kiev și a răspuns prin anexarea Crimeii și declanșarea unui conflict în estul Ucrainei. Kim Jong Un a răspuns cu focuri de artilerie la propaganda Coreei de Sud.
 
Potrivit lui  Alexander Golts, atât Moscova, cât și Phenianul, își „flutură” constant armele nucleare, iar Kim Jong-Un și Putin au reușit să transmită lumii întregi același mesaj: „Nu mă atinge, sunt nebun!”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră