Cum ii va salva Mediterana pe greci de creditorii internationali. Atena si UE stiu acest lucru. Acum, se fac ca se cearta

28 Iun 2015
Cum ii va salva Mediterana pe greci de creditorii internationali. Atena si UE stiu acest lucru. Acum, se fac ca se cearta
Iesirea Greciei din zona euro,posibila, dar ,la urma urmei, improbabila ,mai implica, totusi, un scenariu,pagubos pentru toata lumea dar, mai ales , pentru Uniunea Europeana.

Iesirea din zona euro duce la iesirea din UE.Grexit-ul poate duce, destul de rapid, la iesirea definitiva din UE. Degringolada economica la care va fi supusa Grecia in urma acestei iesiri va deschide un drum larg extremismului si nationalismului exarcerbat. O tara care va trece printr-un haos, la toate palierele societatii si va duce la o dictatura destul de previzibila, e o varianta de luat in calcul. Si, mult mai periculos,aceasta dictatura ideologica va crea in zona un butoi cu pulbere ce va afecta pe toata lumea .

Grecia, in cautare de protector. Vizita premierului grec , Alexis Tsipras, in Rusia, chiar in plina negociere cu creditorii internationali, nu a fost intamplatoare. Poate ca fost o miscare la cacealma dar a fost si un mesaj care poate deveni realitate: apropierea, concreta , de Rusia. Evident ca Moscova nu poate rezolva problemele Greciei, puterea ei financiara a slabit vizibil in ultimii ani.Promisiunea Rusiei de a finanta investitiile grecesti in prelungirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul grec e un punct de pornire mai ales ca Atena isi acopera 57% din consumul de gaze de la rusi.
Dar aici discutam doar la nivelul de intentii care pot deveni sau nu realitate in functie de evolutia de pe teren.
O iesire definitiva a Greciei dinn UE va forta regimul de la Atena sa-si caute un protector. China e foarte departe, Turcia, puterea regionala in devenire,nu poate fi un partener din cauza trecutului de ura si conflict, dar ramane Rusia, extrem de interesata de zona.

O cheie istorica: accesul la Mediterana. Moscova are obsesia accesului la “marile calde”. De aceea o baza militara la Mediterana ar reprezenta o realizare istorica. Are o baza in Siria dar situatia din zona este atat de complicata ca nu poate fi luata in calcul. Moscova a facut cateva propuneri guvernului muntenegrean si a strans legaturile cu Ciprul -exista informatii ca nave militare ruse au acostat la Limassol. Propuneri de “colaborare” a primit si Atena, evitate, totusi, pana acum.
Asa ca, in contextul unei iesiri a Greciei din Uniunea Europeana, pe fondul unei crize economice dar si a unui impact emotional antioccidental previzibi, baze militare rusesti in Grecia devine un scenariu plauzibil. Risca Occidentul o asemenea varianta?

Intelepciunea lui Tusk. In valtoarea declaratiilor agresive venite din ambele tabere,a atras atentia afirmatia  polonezului Donald Tusk, presedintele CE ,care a spus ca, neaparat, Grecia trebuie sa ramana parte a zonei euro.
Venit dintr-o tara sfasiata, nu o data, de “accesele de febra ale istoriei”, Tusk e in mai mare masura sa simta si sa intelega momentele de criza.

Happy-end. Asa ca, e posibil ca gesturile de forta ale combatantilor sa continue in urmatoare zile iar in final, toata lumea sa declare ca e multumita de intelegerea facuta: Grecia ramane in UE.
Si inca o data,calda si generoasa Mediterana, ii va salva pe preferatii ei:imprevizibilii greci. La urma urmei , le-a dat o istorie pe care, obligatoriu , o invata toata planeta iar acum ii salveaza si de creditorii internationali. Pentru ca Occidentul e constient de un lucru:visul lui Petru cel Mare de a ajunge la Mediterana  trebuie sa ramana,neaparat, doar un vis.
La urma urmei, e vorba doar de niste bani, pot fi facuti la loc...
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră