Grecia spune „da” căsătoriei între persoane de același sex și legalizează adopția pentru cuplurile LGBT

16 Feb 2024
Grecia spune „da” căsătoriei între persoane de același sex și legalizează adopția pentru cuplurile LGBT

Grecia a devenit joi prima țară creștină ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex, scrie Le Figaro

Grecia a spus „da”, joi, 15 februarie, căsătoriei homosexuale și adopției de copii de către cuplurile de același sex, o reformă majoră a societății dusă de majoritatea conservatoare, în ciuda opoziției acerbe din partea influentei Biserici Ortodoxe. Odată promulgată legea, această țară mediteraneană în care încă predomină un model de familie tradițional va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex.

Din cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat pentru, 76 împotrivă și doi s-au abținut, după două zile de dezbateri. Când rezultatul a fost anunțat, zeci de oameni, ținând steaguri curcubeu, au izbucnit cu bucurie în fața Parlamentului din centrul Atenei. Pentru asociațiile LGBT+ și cuplurile homosexuale cu copii, Grecia a trăit „un moment istoric” cu acest vot , în timp ce premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis, vorbind înainte de vot în fața deputaților, a văzut „o zi de bucurie” pentru țara sa. „De mâine, încă o barieră între noi (cetăţenii) va fi înlăturată şi va deveni o punte de convieţuire într-un stat liber între cetăţeni liberi ”, a judecat el.

Nu exista nicio îndoială că proiectul de lege va fi aprobat datorită sprijinului mai multor partide de opoziție de stânga. Dar Kyriakos Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea celei mai conservatoare aripi a partidului său Noua Democrație (ND), care s-a opus acestei reforme. Reales confortabil anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de același sex o măsură emblematică a celui de-al doilea mandat. „ Îmbunătăţeşte considerabil vieţile concetăţenilor noştri” care sunt homosexuali şi copiiilor lor, a apreciat el, amintind că aceasta este „o realitate socială existentă” şi că, votând pentru căsătoria homosexuală, parlamentarii urmau să ridice „o gravă inegalitate pentru democrația noastră” . Din 2015, Grecia are o uniune civilă, dar nu oferă aceleași garanții legale ca și căsătoria civilă.

„Un moment istoric”

Premierul a insistat și asupra necesității de a pune capăt situațiilor grotești privind parentalitatea între persoane de același sex. Pentru că până acum doar părintele biologic are drepturi asupra copilului. În cazul decesului unui părinte, statul retrage custodia celuilalt părinte. Iar copiii a doi tați nu pot obține acte de identitate, numele unei mame fiind obligatoriu în stare civilă. Cuplurile de același sex „nu au încă aceleași posibilități legale de a le oferi copiilor ceea ce au nevoie, de a-i putea duce la școală, de a putea călători, de a merge la medic sau la spital”, a deplâns Kyriakos. Mitsotakis.

Pentru Konstantinos Androulakis, un grec în vârstă de 46 de ani căsătorit în Marea Britanie cu Michael și tată a doi copii de 6 și 11 ani, Grecia trăiește „un moment istoric” . „Este o trambulină importantă”, a declarat pentru AFP acest consultant londonez care a venit în Grecia cu această ocazie, exprimându-și speranța că, în viitor, „drepturile persoanelor LGBT+ se vor îmbunătăți în Grecia în general.” . Unii, însă, au deplâns că proiectul de lege nu acordă maternitatea surogat (GPA) cuplurilor homosexuale. Cea mai mare parte a dezbaterii acerbe care a agitat țara în ultimele săptămâni a vizat problema parentalității homosexuale.

Biserica Ortodoxă s-a opus total proiectului

Studiile de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriei homosexuale, dar s-au opus adopției de către cuplurile de același sex. Într-o țară cu o majoritate ortodoxă covârșitoare, Biserica s-a opus în totalitate proiectului. „Copiii au o nevoie înnăscută și, prin urmare, dreptul de a crește cu un tată bărbat și o mamă de sex feminin ”, asigură Sfântul Sinod care a trimis o misivă tuturor deputaților. Însă doar aproximativ 4.000 de oponenți, conduși în special de Niki, partidul de extremă-dreaptă apropiat Rusiei, au venit duminică în fața Parlamentului, purtând icoane și cruci creștine.

Destul de simbolic: în septembrie, Stefanos Kasselakis, care își afișează public homosexualitatea și s-a căsătorit recent cu partenerul său în Statele Unite, a preluat frâiele partidului de stânga Syriza, principala forță de opoziție din parlament.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră