Greta Thunberg a participat la protestele contra candidatei Israelului la Eurovision

09 Mai 2024
Greta Thunberg a participat la protestele contra candidatei Israelului la Eurovision

La Malmö, unde va avea loc sâmbătă finala concursului de cântece Eurovision, zeci de mii de oameni s-au adunat împotriva prezenței unui cântăreț care va reprezenta statul ebraic. Candidata israeliană, Eden Golan, își va interpreta piesa „Hurricane” în timpul semifinalei de joi seară, scrie Le Parisien

După concerte și repetiții pe fundalul demonstrațiilor împotriva războiului din Gaza, concursul de cântece Eurovision va zgudui Malmö, unde reprezentanții a 26 de țări vor concura sâmbătă pentru a succeda Suediei. Croația, Elveția și Ucraina sunt favorite pentru această mare masă anuală de kitsch, urmate în 2023 de 162 de milioane de oameni.

Câteva mii de manifestanți – 30.000 conform organizatorilor, 5.000 conform poliției, potrivit cifrelor raportate de ziarul suedez Aftonbladet – protestează împotriva participării Israelului care va încerca să se plaseze pentru finala din acea zi. Activistul de mediu, Greta Thunberg, a participat la această adunare.

„Trebuie să arătăm că este scandalos și de neiertat din partea Eurovision să lăsăm Israelul să participe în timp ce țara perpetuează în prezent un genocid”, a declarat Greta Thunberg, intervievată de BFMTV în mijlocul procesiunii de joi, 9 mai.

Termenul de genocid nu a fost însă folosit de organismele internaționale. Curtea Internațională de Justiție (CIJ), sesizată de Africa de Sud în această chestiune, a cerut Israelului să nu comită „niciun act” care se încadrează în definiția genocidului. Cu toate acestea, ea „nu a indicat că acuzația de genocid este plauzibilă”, a explicat pentru BBC Joan Donoghue, fost director al CIJ .

În interiorul Arena Malmö, organizația a interzis, ca de obicei, orice steaguri, altele decât cele ale participanților, precum și orice bannere cu mesaje politice. Însă neutralitatea platformei a fost zguduită marți, în timpul primei semifinale, de cântărețul suedez Éric Saade care, în numărul de deschidere a competiției, a purtat în jurul brațului o keffiyeh, o esarfă tradițională palestiniană. Un gest regretat de EBU și televiziunea publică suedeză SVT, care susțin caracterul apolitic al acestei întâlniri populare.

Pentru fani – orașul așteaptă până la 100.000 de vizitatori, „contează ceea ce este pe scenă: contribuțiile, artiștii și muzica, și nu politica”, insistă profesorul de istoria ideilor, Andreas Önnerfors, specialist Eurovision. În vârstă de aproape șaptezeci de ani, Eurovision este „o demonstrație a toleranței europene pe care nu o găsim sub alte forme sau în alte locuri”, subliniază el. Cu toate acestea, pentru artiștii ucraineni, „politica este peste tot”.

„Trebuie să existe demonstrații, oamenii trebuie să-și exprime opiniile, oamenii trebuie să boicoteze”, asigură AFP Magnus Børmark, candidat pentru Norvegia cu grupul său Gåte, care, la fel ca alți opt participanți, a cerut public o încetare a focului de lungă durată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră