Încep grevele în Grecia. După acordul de la Bruxelles se instalează dezamăgirea

14 Iul 2015
Încep grevele în Grecia. După acordul de la Bruxelles se instalează dezamăgirea
Grecii sunt indignați de condițiile dure de austeritate impuse de creditori la Bruxelles și de modul în care a negociat Guvernul lor. Se așteaptă noi tulburări politice la Atena, dar până una-alta, puternicul sindicat al funcţionarilor, Adedy, a făcut apel la o grevă de 24 de ore, miercuri, când probabil se vor vota în Parlament măsurile de austeritate decise luni la Bruxelles, în schimbul unei noi creditări.

„Chemăm la o grevă de 24 de ore, cu ocazia votului privind acordul nepopular încheiat şi la manifestaţii la ora 16:00 GMT (19:00 locală), în Piaţa Syntagma”, se arată într-un comunicat al Adedy.

Aceasta este prima grevă organizată de Adedy de la venirea la putere a partidului premierului Alexis Tsipras, Syriza.

Piaţa Syntagma se află în faţa Parlamentului, în centrul Atenei, şi a fost teatrul unor manifestaţii masive acum trei ani.

Este prima grevă a funcţionarilor greci de la venirea la putere a partidului stângii radicale Syriza a lui Alexis Tsipras, la finele lui ianuarie, scrie dhnet.be.

Acest partid era protagonistul marilor greve şi manifestaţii antiausteritate din perioada 2010-2014, de la precedentele planuri de austeritate impuse ţărilor, în schimbul unor împrumuturi de peste 240 de miliarde de euro votate la acea vreme de dreapta (conservatori) şi de socialişti.

De asemenea, sindicatul colectivităţilor locale Poe-Ota a chemat şi el la grevă de 24 de ore miercuri.

O condiţie necesară impusă de UE pentru finalizarea acordului obţinut luni în zori este votarea, până miercuri, a anumitor măsuri din acest acord de către Parlamentul de la Atena, un pariu dificil pentru premierul Tsipras, al cărui grup parlamentar, de 149 de deputaţi din 300 ai Adunării, a suferit deja primele fisuri săptămâna trecută.

Marţi, grupul parlamentar al Syrizei, precum şi cel al Grecilor Independenţi, un partid mic, cu 13 deputaţi, care participă la coaliţia guvernamentală, se vor reuni pentru a examina proiectul de lege înaintea dezbaterii din Parlament, care va avea loc cel mai probabil miercuri, după cum au confirmat surse parlamentare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră