New York Times: O rachetă Hamas trasă în timpul atacului din 7 octombrie a lovit o baza militară israeliană cu capacitate nucleară

04 Dec 2023
New York Times: O rachetă Hamas trasă  în timpul atacului din 7 octombrie a lovit o baza militară israeliană cu capacitate nucleară

O analiză vizuală a New York Times a constatat că o rachetă lansată din Gaza pe 7 octombrie a lovit o bază militară israeliană despre care se crede că adăpostește rachete cu capacitate nucleară, deși este probabil că acestea nu erau în pericol.

O rachetă lansată cel mai probabil de militanții Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, spun experții, sunt bazate multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale țării, potrivit unei analize vizuale a consecințelor atacului realizată de The New York Times.

Deși rachetele în sine nu au fost lovite, impactul rachetei, la baza Sdot Micha din centrul Israelului, a declanșat un incendiu care s-a apropiat de depozitele de rachete și de alte arme sensibile.

Israelul nu a recunoscut niciodată existența arsenalului său nuclear, deși denunțătorii israelieni, oficialii americani și analiștii de imagini prin satelit sunt de acord că țara deține cel puțin un număr mic de arme nucleare.

Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare al Federației Oamenilor de Știință Americani, a declarat pentru The Times că el estimează că sunt cel mai probabil 25 până la 50 de lansatoare de rachete Jericho cu capacitate nucleară la bază. Potrivit experților și documentelor declasificate ale guvernului SUA, rachetele Jericho ale Israelului sunt echipate pentru a transporta focoase nucleare.

Aceste focoase sunt cel mai probabil ținute într-o locație separată, departe de bază și, prin urmare, nu au fost amenințate în timpul atacului, a spus dl Kristensen, care a studiat baza.

Lovitura neraportată anterior asupra lui Sdot Micha este primul caz cunoscut în care militanții palestinieni au lovit un loc suspectat că conține armament nuclear israelian. Nu este clar dacă știau specificul a ceea ce vizează, dincolo de baza fiind pur și simplu o facilitate militară. Hamas, grupul care a tras majoritatea rachetelor pe 7 octombrie, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Dar țintirea uneia dintre cele mai sensibile locații militare din Israel arată că amploarea atacurilor din 7 octombrie s-ar putea să fi fost chiar mai mare decât se știa anterior - și că rachetele pot pătrunde în spațiul aerian din jurul armelor strategice strâns păzite ale Israelului.

Atacul asupra zonei din jurul lui Sdot Micha a implicat o serie de rachete pe parcursul a mai multe ore, potrivit datelor de alarmă de avertizare. Nu este clar câte rachete au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului sau au reușit să se strecoare și să lovească baza în plus față de cea găsită de The Times. În unele cazuri în toată țara, pe 7 octombrie, Iron Dome a fost copleșit de cantitatea de foc sau a rămas fără rachete interceptoare.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului a refuzat să comenteze concluziile The Times. Din 7 octombrie, însă, Israelul pare să fi recunoscut și să fi răspuns amenințării cu atacuri cu rachete la Sdot Micha. Imaginile recente din satelit arată că au fost construite noi berme și bariere de pământ în jurul pozițiilor militare din apropierea locației impactului rachetei, probabil pentru a se apăra împotriva schijelor sau a resturilor de explozie din atacurile viitoare.

The Times a identificat pentru prima dată incendiul provocat de atacul asupra lui Sdot Micha folosind imagini publice din satelit NASA pentru detectarea incendiilor de vegetație. Nu a mai avut loc un incendiu – din orice cauză – de magnitudine similară la bază cel puțin din 2004.

Alte dovezi ale atacului există în imaginile din satelit disponibile public, înregistrările alarmelor de rachetă și postările pe rețelele de socializare, care au dezvăluit, de asemenea, eforturile de a combate focul de perii aprins de racheta căzută.

Racheta a lovit în limitele bazei, situată la 25 mile nord-est de Gaza și la 25 mile vest de Ierusalim, în jurul orei 10 a.m. A aterizat într-o mică râpă adiacentă unei instalații de rachete Jericho, un sistem radar mare și o baterie de apărare antiaeriană. rachete. Explozia a declanșat rapid un incendiu în vegetația deasă și uscată.

Deși The Times nu a putut confirma dacă și alte rachete au lovit baza, imaginile prin satelit capturate la 10:30 a.m. arată că focul din apropierea rachetelor Jericho a fost singurul de pe bază.

Mai multe imagini prin satelit făcute în orele de după grevă au surprins răspândirea rapidă a incendiului și eforturile pompierilor israelieni de a-i opri creșterea. Cel puțin două avioane de stingere a incendiilor și dungi de ignifug roșu aprins erau vizibile în apropierea incendiului. A doua zi, o imagine din satelit a dezvăluit că prin pădure au fost tăiate noi drumuri și spărturi de incendiu pentru a reține flăcările, care păreau să fie stinse.

Decker Eveleth, cercetător la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury, care a analizat imaginile, a spus că „căile au fost create de vehiculele de stingere a incendiilor, asigurându-se că focul nu se apropie de lansatoare”.

Potrivit unei baze de date a Universității din Maryland, care urmărește atacurile asupra instalațiilor nucleare, au existat doar aproximativ cinci lovituri cunoscute la nivel mondial asupra bazelor cu arme nucleare în trecut. Dar, din cauza secretului inerent al armelor nucleare, este posibil ca numărul exact să nu fie niciodată cunoscut public. Cu toate acestea, Gary Ackerman, unul dintre cercetătorii care au stabilit baza de date, a spus că atacul din 7 octombrie a fost unic. „Acesta nu este ceva care se întâmplă în fiecare zi”, a spus el.

Hamas și alte grupuri militante palestiniene lansează de obicei rachete în orașele israeliene relativ apropiate de Gaza. Într-adevăr, au tras mii de proiectile în aceste locații pe 7 octombrie. În cazurile mai rare în care grupurile trag rachete cu rază mai lungă de acțiune, de obicei vizează orașe israeliene mai îndepărtate de Gaza, cum ar fi Tel Aviv și Rishon LeZion, mai degrabă decât bazele militare care stochează armament avansat care, în unele cazuri, sunt mult mai aproape de Gaza.

Baza Sdot Micha, existentă din 1962 și vizibilă clar pe imaginile publice prin satelit, ocupă mii de acri de dealuri. În timp ce rachetele trase de militanții din Fâșia Gaza pot fi inexacte, este puțin probabil ca Sdot Micha să fi fost lovita accidental. Practic, nu există alte ținte – în afară de instalațiile militare sensibile – la două mile de locul impactului rachetei. Există, de asemenea, puține ținte importante, non-militare, în regiune în ansamblu, din cauza populației sale rare.

Deși focul a ars aproximativ 40 de acri la bază, armamentul și echipamentul au rămas în siguranță. Flăcările s-au oprit la aproximativ 1.000 de metri de cea mai apropiată instalație de rachete suspectată Jericho, dar s-au apropiat de un sistem radar mare construit pe un deal de la bază, potrivit unei analize a imaginilor din satelit ale Times.

Kristensen a observat că, chiar dacă focul a ajuns la rachete, depozitele lor subterane, tunelizate, au fost construite pentru a rezista la daune. Totuși, el a remarcat riscurile inerente unui incendiu de această dimensiune care ar arde în apropierea depozitelor de combustibil volatil și de muniție. „Tot felul de lucruri pot merge prost”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră