Numărul bărbaților ucraineni care fug de mobilizare în Slovacia s-a dublat

09 Mai 2024
Numărul bărbaților ucraineni care fug de mobilizare în Slovacia s-a dublat

Slovacia a anunțat joi că numărul bărbaților ucraineni de vârstă militară care trec ilegal granița slovacă s-a dublat  în ultimul an înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind mobilizarea în Ucraina, scrie Le Monde

Potrivit polițiștilor de frontieră slovaci, 338 de ucraineni au fost arestați și apoi eliberați la frontieră în primele patru luni ale anului, față de 166 în aceeași perioadă a anului 2023.

„În prima săptămână a lunii mai, am arestat 45 de bărbați ”, a declarat Agnesa Kopernicka, purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră slovacă. Anul trecut, în același timp, „au fost patru ”, a adăugat ea.

O nouă lege care va intra în vigoare în mai în Ucraina va îngreuna scăparea de mobilizare. De la invazia rusă, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara, dar unii încearcă să fugă ilegal.

Potrivit lui Kopernicka, ucrainenii care trec granița sunt plasați mai întâi în arest preventiv, înainte de a obține un permis de ședere în Slovacia și de a fi eliberați. „De la începutul războiului, nu a existat nicio readmisie a imigranților din Slovacia în Ucraina ”, a spus ea.

De când a început invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, un total de 1.484 de ucraineni au fost reținuți la frontieră, potrivit polițiștilor de frontieră slovaci.

Alte stiri din Externe

Ultima oră