Olanda: o tânără care suferă de depresie va fi eutanasiată: "a devenit fel de opțiune acceptabilă propusă de medici"

05 Apr 2024
Olanda: o tânără care suferă de depresie va fi eutanasiată: "a devenit fel de opțiune acceptabilă propusă de medici"

Zoraya ter Beek, o tânără olandeză de 28 de ani care suferă de depresie, a cerut să fie eutanasiată pentru suferință psihică.  Unii activiști pentru dreptul de a muri doresc ca toată lumea să aibă acces la eutanasie, chiar și tinerii cu boli mintale. A devenit sinuciderea "contagioasă"? se întreaba o ancheta FreePress

"De obicei, când ne gândim la oameni care apeleaza la eutanasie, ne gândim la oameni care se confruntă cu o boală terminală. Dar acest nou grup suferă de alte lucruri – depresie sau anxietate exacerbată, spun ei, de incertitudinea economică, a climatului , rețelele sociale și o serie aparent nelimitată de temeri și dezamăgiri." spun expertii

Zoraya ter Beek, în vârstă de 28 de ani, se așteaptă să fie eutanasiată la începutul lunii mai. 

Planul ei, a spus ea, este să fie incinerat.

„Nu am vrut să-mi împovărez partenerul cu nevoia de a păstra mormântul ordonat”, mi-a scris ter Beek. „Nu am ales încă o urnă, dar aceasta va fi noua mea casă!” 

Ea a adăugat un emoji-urnă după „casă!”

Ter Beek, care locuiește într-un orășel olandez de lângă granița cu Germania, a avut odată ambiția de a deveni psihiatru, dar nu a reușit niciodată să-și aducă voința de a termina școala sau de a începe o carieră. Ea a spus că a fost blocată de depresia și autismul și tulburarea de personalitate limită. Acum s-a săturat să trăiască – în ciuda faptului că, a spus ea, era îndrăgostită de iubitul ei, un programator IT în vârstă de 40 de ani și trăia într-o casă drăguță cu cele două pisici ale lor. 

Și-a amintit că psihiatrul ei i-a spus că au încercat totul, că „nu mai putem face nimic pentru tine. Nu va fi niciodată mai bine.” 

În acel moment, a spus ea, a decis să moară. „Întotdeauna am spus foarte clar că, dacă nu se îmbunătățește, nu mai pot face asta.”

Parcă facându-și reclamă lipsei de speranță, ter Beek are un tatuaj cu un „pom al vieții” pe brațul ei stâng, dar „în sens invers”.

„Acolo unde arborele vieții reprezintă creștere și noi începuturi”, a scris ea, „pomul meu este opusul. Își pierde frunzele, moare. Și odată ce copacul a murit, pasărea a zburat din el. Nu văd că sufletul meu pleacă, ci mai mult ca fiind eliberat de viață.”

Eliberarea ei, va avea loc la ea acasă. — Fără muzică, spuse ea. „Voi merge pe canapeaua din sufragerie.”

„Doctorul chiar își ia timp. Nu este că ei intră și spun: întinde-te te rog! De cele mai multe ori este mai întâi o ceașcă de cafea pentru a calma nervii și pentru a crea o atmosferă moale. Apoi mă întreabă dacă sunt gata. Îmi voi lua locul pe canapea. Ea va întreba încă o dată dacă sunt sigură și va începe procedura și îmi va ura "Drum bun". Sau, în cazul meu, un pui de somn frumos, pentru că urăsc dacă oamenii spun: „Drum bun”. Nu ma duc nicaieri." 

Apoi medicul va administra un sedativ, urmat de un medicament care va opri inima lui ter Beek. 

Când va muri, o comisie de evaluare a eutanasiei îi va evalua moartea pentru a se asigura că medicul a respectat „criteriile de îngrijire cuvenită”, iar guvernul olandez va declara (aproape sigur) că viața lui Zoraya ter Beek a fost încheiată legal.

I-a cerut iubitului ei să fie alături de ea până la capăt.

Nu va fi nicio înmormântare. Nu prea are familie; ea nu crede că prietenii ei vor avea chef să vină. În schimb, iubitul ei îi va împrăștia cenușa într-un „loc frumos din pădure” pe care l-au ales împreună, a spus ea.

„Mi-e puțin frică să mor, pentru că este necunoscuta supremă”, a spus ea. „Nu știm cu adevărat ce urmează – sau nu este nimic? Asta e partea înfricoșătoare.”

Ter Beek este unul dintre numărul tot mai mare de oameni din Occident care aleg să-și pună capăt vieții în loc să trăiască în durere. Durere care, în multe cazuri, poate fi tratată. 

De obicei, când ne gândim la oameni care se gândesc la sinuciderea asistată, ne gândim la oameni care se confruntă cu o boală terminală. Dar acest nou grup suferă de alte lucruri – depresie sau anxietate exacerbată, spun ei, de incertitudinea economicăclimărețelele sociale și o serie aparent nelimitată de temeri și dezamăgiri. 

„Văd eutanasia ca pe un fel de opțiune acceptabilă adusă la masă de medici, de psihiatri, când anterior era ultima soluție”, a spus Stef Groenewoud, etician în domeniul sănătății la Universitatea Teologică Kampen, din Țările de Jos. „Văd fenomenul mai ales la persoanele cu boli psihice și în special la tinerii cu tulburări psihice, unde medicul pare să renunțe mai ușor decât înainte.”

Theo Boer, profesor de etică a sănătății la Universitatea Teologică Protestantă din Groningen, a slujit timp de un deceniu într-un comitet de examinare a eutanasiei din Olanda. „Am intrat în comitetul de evaluare în 2005 și am fost acolo până în 2014”, mi-a spus Boer. „În acei ani, am văzut practica olandeză de eutanasie evoluând de la moartea ca ultimă soluție la moartea ca opțiune implicită.” Până la urmă și-a dat demisia. 

Boer a avut în minte oameni precum Zoraya ter Beek – care, susțin criticii, au fost încurajați în mod tacit să se sinucidă de legile care destigmatizează sinuciderea, de o cultură a rețelelor sociale care o face plină de farmec și de activiști radicali pentru dreptul de a muri care insistă că ar trebui să fim liberi să ne sinucidem ori de câte ori viața noastră este „completă”. 

Ei au căzut victime, în ochii criticilor, unui fel de contagiune sinucigașă.

Statisticile sugerează că acești critici au dreptate. 

În 2001, Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat eutanasia. De atunci, numărul persoanelor care aleg să moară a crescut uimitor. 

Reacții pe rețelele de socializare

Mărturia Zoraya a stârnit reacții pe rețelele de socializare, scrie 20minutes. Un bărbat care a suferit mai multe episoade depresive explică într-o postare pe LinkedIn „M-am recunoscut în această stare de suferință, nevăzând nicio ieșire. [...] Și acum că totul este mai bine, îmi dau seama cu retrospectivă cât de efemer și episodic este."

În același fir de comentarii de pe LinkedIn, un psiholog consideră că „există un singur episod depresiv, adesea reactiv, iar apoi apar episoade depresive multiple și endogene, susținute de o personalitate patologică de tip obsesiv, dependent etc. […] În ciuda tratamentelor și terapiilor medicamentoase, după un timp, ne putem pierde și speranța și ne putem sătura de o viață de luptă. Ca psiholog sau psihiatru, ne agățăm de teorie, dar pacienții se confruntă cu practică 24/7"

Un psihiatru a amintit de amploarea bogăției de tratamente pentru depresie. „A beneficiat acest pacient de un inhibitor de monoaminoxidază? Terapie electroconvulsiva? Regulatoare de dispoziție? Pramipexol? stimulare magnetică transcraniană repetitivă? Metilfenidat? A încercat mai multe linii de psihoterapie precum EMDR , ACT, psihanaliza, CBT etc.? ? A încercat ea terapii psihedelice?"

În Olanda, un medic poate efectua eutanasierea unei persoane dacă aceasta din urmă o solicită în mod liber, într-o manieră atentă și consecventă, dacă suferința acesteia este insuportabilă și fără perspective de ameliorare. Ultima condiție: trebuie să fi fost informată despre starea ei, despre evoluția bolii și despre posibilele opțiuni de tratament.

La rândul său, medicul trebuie să fie convins că nicio altă soluție nu este posibilă și să fi consultat cel puțin un alt medic independent care a examinat pacientul. Odată ce eutanasie a fost efectuată, o comisie examinează raportul de eutanasie pentru a verifica dacă a fost efectuată în condițiile legale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră