Oraşul istoric Palmyra, înţesat de explozibili

22 Iun 2015
Oraşul istoric Palmyra, înţesat de explozibili

Jihadiştii organizaţiei teroriste sunnite Statul Islamic au plasat explozibili în oraşul istoric sirian Palmyra, care se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Anunţul a venit de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (ONG cu sediul în Marea Britanie), potrivit France 24, care citează AFP.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că nu se ştie dacă jihadiştii din Statul Islamic intenţionează să detoneze explozibilii plasaţi la Palmyra. Organizaţia extremistă a ocupat oraşul istoric la sfârşitul lunii mai, scrie rfi.ro.

Directorul Antichităţilor Siriene, Maamoun Abdel Karim declară că a primit primele informaţii în acest sens de la unii localnici, potrivit AFP. "Suntem îngrijoraţi", spune el, făcând totodată un apel către locuitorii din Palmyra, şefii de triburi, liderii religioşi şi oamenii de cultură să intervină, pentru a împiedica repetarea a ceea ce s-a întâmplat în nordul Irakului.

O înregistrare video difuzată în luna aprilie arăta cum militanţii organizaţiei extremiste Statul Islamic distrug cu buldozerele şi cu ajutorul explozibilului situl arheologic irakian Nimroud.

Deocamdată nu e clar dacă intenţia jihadiştilor este de a distruge colonadele romane din Palmyra sau doar de a împiedica astfel avansul forţelor siriene, ameninţând cu detonarea explozibililor, în cazul în care trupele guvernamentale ar face vreun pas spre acest oraş antic. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră