Planul lui Viktor Orban pentru Europa

08 Apr 2024
Planul lui Viktor Orban pentru Europa

UE se confruntă cu un nou tip de eurosceptic în persoana lui Viktor Orban: unul care nu vrea să părăsească blocul, ci să-l schimbe, scrie Politico.

Ungaria se pregătește de război, dupa cum spune Viktor Orbán.

„Trebuie să mergem mai adânc, să ocupăm poziții, să ne adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană”, a declarat premierul maghiar în vârstă de 60 de ani într-un interviu la sfârșitul anului trecut. „Nu este suficient să fii furios. Trebuie să preluăm Bruxelles-ul.” 

Orbán a criticat demult UE, folosind-o ca țap ispășitor pentru a atrage sprijinul populist și prezentând relația țării sale cu Bruxelles-ul ca pe o luptă între "noi" și "ei" pentru a crea o ideologie de dreapta bazată pe naționalism și pe valorile familiei tradiționale.

Dar în ultimii ani – și în special de la realegerea sa pentru un al cincilea mandat în aprilie 2022 – a avut loc o schimbare în tonul lui Orbán și o schimbare în abordarea sa față de UE.

UE se confruntă cu un nou tip de eurosceptic în persoana liderului maghiar, unul care nu vrea să părăsească blocul, ci să-l modeleze, punându-și amprenta pe politicile lui de la sprijinirea Ucrainei, la lupta împotriva schimbărilor climatice până la migrație.

Orbán a investit bani și resurse la Bruxelles, construind infrastructura pentru a modela conversația din capitala UE, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului în iulie, în urma unei creșteri de dreapta așteptate la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

„Dacă vrem să păstrăm libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem schimbări în Uniunea Europeană”, a declarat Orbán la un miting la Budapesta pentru a marca Ziua Națională a Ungariei pe 15 martie.

Zsuzsanna Szelenyi, o fostă aliată devenită critică a lui Orbán și autoare a cărții „Democrația pătată”, a spus că eforturile primului ministru de a modela dezbaterea politică din Europa – și de a crea legături cu conservatorii care au o idee similară din Statele Unite – reflectă încrederea în sine a un lider care nu se mai confruntă cu o opoziție semnificativă la Budapesta, care a fost reales în 2022 cu o majoritate de două treimi în parlamentul ungar.

În timp ce Orbán are un nou concurent în forma lui Péter Magyar, un fost oficial al partidului Fidesz al liderului maghiar, nu este încă clar dacă nou venitul se va dovedi a fi o amenințare serioasă. Între timp, Orbán este sub presiune de la Bruxelles, unde liderii UE au amenințat că vor întrerupe finanțarea din cauza preocupărilor legate de democrație și libertatea presei în Ungaria.

„Orbán nu trebuie să-și facă griji că pierde puterea acasă, deoarece a strâns o putere uriașă”, a spus Szelenyi. „Scopul lui este acum mai larg decât Ungaria. Acest lucru a fost destul de evident de ceva vreme. El vrea nu doar să-și protejeze regimul din Ungaria, ci să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles este piatra de temelie a acestui lucru.”

Ofensiva soft power a Ungariei la Bruxelles

În centrul orașului Bruxelles, după colț de misiunile diplomatice americane și ruse, o legiune de constructori lucrează din greu.

Guvernul ungar se grăbește să finalizeze renovarea unei mari vile din secolul al XVIII-lea pe care a cumpărat-o în 202, în timp util pentru iulie, când Budapesta preia președinția rotativă a Consiliului UE, instituția în care diplomații, miniștrii și consilierii tehnici se întâlnesc pentru a stabili politica blocului.

Noul spațiu care a găzduit anterior Ministerul Belgian de Finanțe – va completa ambasadele Ungariei existente în UE și Belgia și va acționa ca punct de întâlnire și loc pentru evenimente culturale, a declarat ambasadorul Ungariei în Belgia și Luxemburg, Tamás Iván Kovács.

„Suntem mândri că suntem una dintre cele mai vechi țări din Europa, cu peste 1.000 de ani de istorie, cu o cultură foarte bogată și foarte unică”, a spus el, amintind compozitori precum Franz Liszt și Béla Bartók și câștigători ai premiului Nobel maghiari și marii literari.

Vila, la care oficialii maghiari se referă deja ca „Casa Ungariei”, este doar cea mai recentă adăugare la ofensiva în creștere a Budapestei de la Bruxelles.

Conducerea atacului ideologic al țării este Colegiul Mathias Corvinus (denumit în mod obișnuit MCC), un think tank susținut de Orbán. Organizația afiliată guvernului și-a deschis o sucursală la Bruxelles în 2022, oferind o abordare conservatoare asupra afacerilor UE, deoarece încearcă să perturbe circuitul think tank-ului de la Bruxelles.

Filiala de la Bruxelles, cu aproximativ 20 de angajați, este o ramură a unei fundații educaționale finanțate din privat cu sediul în Budapesta, căreia i s-au acordat 1,4 miliarde de euro de către statul maghiar în timpul pandemiei de COVID – în timp ce Budapesta strângea șuruburile altor organizații academice din țară, inclusiv Universitatea Central Europeană susținută de George Soros.

Pentru a impregna următoarea generație de tineri maghiari cu valori conservatoare, organizația oferă copiilor, adesea din medii sărace, burse pentru a merge la centre din Ungaria, unde participă la activități extracurriculare și la educație.

„Există șansa ca ei să fie printre liderii următoarei generații ai Ungariei, nu doar în domeniul politic, ci și în sferele culturii, economiei, afacerilor”, a spus Balázs Orbán, un consilier de top al premierului ungar și forța motrice din spatele MCC. 

La un eveniment recent al MCC la Bruxelles, tinerii angajați ai Parlamentului European s-au amestecat cu reprezentanți din țările UE.

Scopul asociației, le-a spus directorul Frank Furedi participanților, a fost de a oferi oamenilor „resurse intelectuale” pentru a contracara o cultură dominantă care vrea să „împingă politica de gen” și să ne „distrugă trecutul”. 

Întâlnirile anterioare s-au concentrat pe probleme de actualitate, cum ar fi protestele fermierilor împotriva agendei ecologice a UE. Un raport recent intitulat „Cum a preluat LGBTQ UE?” susține că „problema drepturilor sexuale a fost folosită pentru a demoniza statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est”. Pe 9 aprilie, grupul va prezenta un raport prin care se avertizează despre eforturile de a crea „Statele Unite ale Europei”.

„Acest eveniment va fi o ocazie „de a face tam-tam” și de a dezvălui ce au făcut elitele UE – atât la vedere, cât și în spatele oamenilor europeni”, a anunțat grupul.

Balázs Orbán spune că MCC va oferi o abordare mai conservatoare a politicii și filozofiei UE – ceva care a lipsit de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Toată lumea poate spune că există un acord deplin cu privire la direcția strategică a Europei, dar nu este adevărat”, a spus el. „Scopul nostru este de a influența dezbaterea europeană”.

Budapesta finanțează, de asemenea, The European Conservative, o revistă și un site web în limba engleză care pune o înclinație conservatoare știrilor din UE, prin fundația nonprofit Batthyány Lajos. 

„Avem multe de care să fim mândri”, a spus Kovács, ambasadorul Ungariei. „Este important să avem o modalitate de a comunica acest lucru în mod direct. Din păcate, o parte din acoperirea mainstream distorsionează și nu oferă imaginea completă.”

Un val de dreapta în Parlamentul European

Ungaria vede lunile următoare ca pe o fereastră crucială pentru schimbarea politică. La alegerile UE din iunie, cetățenii din bloc vor alege cei 720 de membri ai Parlamentului European și vor declanșa o reorganizare mai amplă a rolurilor de conducere de top ale UE din bloc.

Toate semnele indică către o înclinare spre dreapta. Un sondaj recent al Consiliului European pentru Relații Externe a prognozat o creștere a dreptei la alegerile din iunie, cu partidele populiste și naționaliste câștigând teren și forțele centriste și de stânga pierzând locuri - o schimbare care ar coincide cu preluarea Ungariei la cârma Consiliului. a UE.

„Nu am văzut o oportunitate atât de bună pentru forțele naționale, conservatoare, suveraniste și creștine de a deveni dominante în Uniunea Europeană de mult timp”, a spus liderul ungar în martie. Declarația lui Orbán a fost postată pe conturile sale de socializare însoțită de clipuri cu el întâlnindu-se cu lideri europeni de dreapta precum premierul italian Giorgia Meloni, liderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen și prim-ministrul Slovaciei Robert Fico.

„Nu este o revoluție peste noapte”, a explicat el în timpul unui interviu pe scenă la Antalya Diplomacy Forum, o conferință turcă despre diplomația internațională. „Dar schimbarea ar putea începe din iunie. Aceasta este speranța mea și lucrez la asta. [Voi] încerca să joc un rol de unificare a dreptei... și de a-i îndepărta pe cei periculoși socialiști, de stânga, progresiști ​​și liberali".

Ca parte a efortului său de „unificare a dreptei”, Orbán a fost în căutarea aliaților. Partidul său Fidesz a rămas fără adăpost din punct de vedere politic de când a părăsit Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta în 2021, dar speculațiile sunt răspândite că va încerca să se alăture Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), o familie politică mai conservatoare unde Meloni deține cel mai mare numar de deputați.

Deși democrații de extremă-dreapta suedezi și democrații civici cehi au amenințat că vor renunța la familia politică dacă Fidesz va fi admis - din cauza reticenței persistente a Ungariei de a sprijini Ucraina - cei mai mari din ECR, cum ar fi partidul Lege și Justiție din Polonia, sunt deschise acestuia. Sondajele prevăd că, dacă Fidesz s-ar alătura, ECR ar putea deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European după alegerile din iunie. 

Orbán a spus că Meloni este și ea de acord. Liderul italian a apărut în ultimele luni ca un confident al lui Orbán, convingându-l să susțină un plan de finanțare pentru Ucraina la un summit UE. 

În semn de legături din ce în ce mai strânse, liderul ungar a zburat la Bruxelles cu o zi înainte de o nouă întâlnire a liderilor UE luna trecută pentru a-i prezenta copreședintelui ECR în Parlamentul European, academicianul polonez Ryszard Legutko, un premiu pentru „protecția valorilor și libertății europene”. 

Viziunea lui Orbán pentru Europa

Deci, ce vrea Orbán?

De cele mai multe ori, liderul maghiar și cei din jurul lui își încadrează ambițiile în sens negativ: sunt împotriva birocrației, a migranților, a „agendei LGBTQ” și asistenței pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei.  

Ceea ce nu fac ei este să sugereze ca Ungaria să părăsească UE.

„Puteți adopta o abordare simplistă și sugerați că Ungaria este împotriva efortului european, dar aruncați o privire asupra realității”, a spus Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internațional al guvernului ungar. „Ungaria este cu mainstreamul european pe agende practic 85% până la 90% din timp”.

Sprijinul pentru UE rămâne ridicat în Ungaria – și Orbán știe asta. Sondajul periodic Eurobarometru al Comisiei Europene constată în mod constant sprijinul maghiar pentru aderarea la UE cu mult peste 50%. Un sondaj recent a constatat că 72 la sută cred că aderarea la UE este un lucru bun.

„Orbán poate critica Uniunea Europeană”, a spus András Bíró-Nagy, director al Policy Solutions, un think tank din Budapesta. „El poate spune că merge în direcția greșită, dar nu se poate juca cu aderarea Ungariei la UE. Aceasta este o linie roșie chiar și pentru propriii alegători Fidesz.”

Deci, în loc să dorească să părăsească UE, Orbán și aliații săi insistă că trebuie remodelata, cu mai multă putere acordată guvernelor naționale (suveranismul, în limbajul lor) și mai puțina instituțiilor de la Bruxelles.

„Suveranitatea este ideea principală”, a spus Balázs Orbán. „Avem nevoie de cineva care să reprezinte ideea de cooperare a statelor membre naționale individuale – nu o suprastructură federală. Acest lucru a fost de fapt esențial pentru ideea UE la început.”

Cel mai bun ghid pentru viziunea maghiară pentru Europa ar putea fi vetourile pe care Budapesta le-a desfășurat la Bruxelles. Multe decizii ale UE necesită consensul celor 27 de țări ale blocului, iar Orbán nu s-a ferit să-l folosească, chiar și în fața presiunii altor lideri. El și-a folosit dreptul de veto efectiv pentru a bloca totul, de la sancțiuni împotriva Rusiei la o poziție a UE privind impozitarea globală și până la finanțarea Ucrainei. 

De multe ori, Orbán a blocat sau reținut deciziile de a extrage concesii, dar și-a aplicat și dreptul de veto – uneori la ora al unsprezecelea – în numele principiului că țările ar trebui să aibă mai mult control asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor lor. 

Un exemplu în acest sens este recenta Lege de restaurare a naturii, o parte cheie a agendei Green Deal a UE, menită să protejeze biodiversitatea care a căzut în fața fermierilor. În timpul negocierilor dintre instituțiile UE, Ungaria a susținut proiectul de lege – dar în ajunul negocierilor finale, Budapesta a anunțat că se va opune legii, din cauza a ceea ce spune că sunt preocupări legitime ale fermierilor din alte părți ale Europei și susținând că Bruxelles-ul vrea să stabilească „ținte iraționale” motivate de o „ideologie verde”.

Folosirea frecventă de către Orbán a regulilor unanimității a condus la solicitări, în special din partea Franței și Germaniei, de a le elimina în anumite domenii ale procesului decizional al UE, cum ar fi politica externă.

Budapesta a jurat să se opună unei asemenea mișcări. Ungurii „nu le place să fie dictați”, a spus Balázs Orbán, invocând – așa cum fac mulți oficiali guvernamentali – un fel de excepționalism maghiar construit pe secole de istorie și rezistență.

„Nu văd nicio dorință în Ungaria de a renunța la suveranitate, nici în politica externă sau chiar în proiectele comune de împrumut”, a adăugat el. „Îți pierzi suveranitatea pas cu pas. Vrem să oprim această federalizare fără sfârșit.”

Președinția maghiară a Consiliului UE

În timp ce Ungaria se pregătește să preia conducerea Consiliului UE timp de șase luni începând din iulie, mulți din Bruxelles se așteaptă la o călătorie accidentată.

Se presupune că deținătorul președinției prin rotație este un „broker cinstit” și își lasă deoparte interesele naționale, dar puțini cred că Orbán nu va folosi ocazia pentru a înclina lucrurile în direcția sa.

Poate deloc surprinzător, având în vedere lupta Budapestei împotriva politicii de migrație a UE, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că problema va fi în centrul președinției țării. Vorbind alături de omologul său austriac la începutul acestui an, Szijjártó a spus că „este nevoie de o schimbare politică drastică la Bruxelles, astfel încât Uniunea Europeană să nu atragă, ci să oprească migranții ilegali”. 

O altă prioritate va fi extinderea, dar în condițiile Ungariei. Deși se așteaptă ca Budapesta să avanseze acest dosar – un obiectiv strategic cheie pentru UE de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 – se va concentra mai degrabă pe aspirațiile țărilor din Balcanii de Vest decât pe Ucraina, a cărei intrare în bloc se opune. 

De asemenea, semnificativ este ceea ce Ungaria va omite din lista sa de priorități. Cu Orbán profitând de recentele proteste ale fermierilor ca un semn al nemulțumirii populare față de politicile ecologice ale Bruxelles-ului, oficialii UE nu se așteaptă la un accent pe climă în timpul mandatului Ungariei.

Apoi mai este problema statului de drept. Comisia Europeană a reținut fondurile UE de la Budapesta în timp ce se luptă cu Orbán din cauza temerilor că acesta ar submina sistemul judiciar, mass-media și standardele democratice ale țării. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se pune la îndoială dacă președinția Ungariei ar trebui să aibă loc .

Nu numai că este puțin probabil ca Orbán să acorde atenție Parlamentului. Toate indicii sunt că va savura rolul său, care – pe lângă faptul că îi va permite să-și pună pecetea politicii UE – îi va oferi un loc pe scena globală.

În opoziție puternică față de pozițiile luate de colegii săi lideri din UE, liderul ungar s-a apropiat de prezentatorul TV conservator american Tucker Carlson, a aplaudat candidatura fostului președinte american Donald Trump pentru realege și l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin pentru victoria sa în alegeri. Președintele chinez Xi Jinping l-a numit pe Orban „prietenul” lui Beijing.

În discursul său anual în fața parlamentului ungar din februarie, Orbán a menționat că președinția Ungariei la UE se va suprapune cu alegerile prezidențiale din SUA. 

„Fă Europa din nou mare!” a declarat el. „Acolo MAGA, aici MEGA.”

„Schimbarea reală poate fi adusă de o nouă dreaptă europeană, din care facem parte noi, maghiarii”, a adăugat el. „Jos Bruxelles. Trăiască Europa!”
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră