Poliția din Bruxelles a oprit conferința la care participa și Viktor Orbán: "Nu au mai putut suporta libertatea de exprimare"

16 Apr 2024
Poliția din Bruxelles a oprit conferința la care participa și Viktor Orbán: "Nu au mai putut suporta libertatea de exprimare"

La două ore după începerea Conferinței Naționale a Conservatorismului, Poliția de la Bruxelles a mers la locația Claridge pentru a informa organizatorii despre anularea evenimentului,'scrie The Hungarian Conservative. "Ultima dată când au vrut să mă reducă la tăcere cu poliția a fost când comuniștii i-au pus asupra mea în ’88. Nu ne-am dat bătuți atunci și nici de data asta nu ne vom da bătuți!" a scris Viktor Orban pe Twitter

Autoritățile de la Bruxelles au încercat să închidă Conferința Națională a Conservatorismului (NatCon) care a început în această dimineață și urma să prezinte discursuri ale premierului ungar Viktor Orbán, fostului prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki și Nigel Farage, președintele de onoare al Reformei Britanice din Marea Britanie. (fostul Partidul Brexit), după cum a raportat POLITICO . Conferința, desfășurată la locația Claridge din Bruxelles, era în desfășurare de două ore, când politistii au sosit și au informat organizatorii că evenimentul se încheie. Discursul principal al lui Nigel Farage era pe cale să înceapă când au apărut autoritățile.

Activiștii de stânga, în frunte cu primarul socialist al Bruxelles-ului, Philippe Close, lucrează activ de zile întregi pentru a împiedica conferința. Claridge's marchează a treia schimbare de locație de la alegerea inițială, Concert Noble, retrasă în ultimul minut sub presiunea lui Close. Al doilea loc, hotelul de lux Sofitel a fost sub presiunea primarului liberal din Etterbeek. Emir Kir, primarul orașului Saint-Josse-ten-Noode, cartierul din Bruxelles în care se află Claridge, a declarat anterior către POLITICO prin e-mail că va „lua imediat măsuri pentru a interzice” evenimentul.

„Este într-adevăr ceva dintr-o dictatură de tinpot”, a declarat Frank Füredi, director executiv al MCC Brussels – co-organizatorul NatCon – pentru POLITICO . „Ei încearcă să folosească un motiv tehnic pentru a face o idee politică. I-au spus proprietarului că, dacă nu se oprește, vor întrerupe curentul”, a adăugat el.

Premierul maghiar Orbán a comentat, de asemenea, reprimarea neobișnuită a poliției de la Bruxelles.

„Poliția belgiană a decis să închidă conferința @NatConTalk de la #Bruxelles, la doar două ore după ce a început. Bănuiesc că nu mai puteau suporta libertatea de exprimare. Ultima dată când au vrut să mă reducă la tăcere cu poliția a fost când comuniștii i-au pus asupra mea în ’88. Nu ne-am dat bătuți atunci și nici de data asta nu ne vom da bătuți!'

Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar, a distribuit și o postare pe X despre conferință.

„Conform Stângii #Bruxelles, facem un lucru radical: facem schimb de idei și avem conversații. Potrivit noastră, despre asta este #libertatea de exprimare.'

Cu siguranță, mass-media liberal progresistă nu s-a abținut să se alăture campaniei împotriva NatCon. Săptămâna trecută, POLITICO s-a referit pur și simplu la eveniment drept „Conferința Orbán”. În plus, o instituție de presă britanică l-a acuzat pe Nigel Farage că „orbanizează” politica britanică. În plus, Partidul Laburist i-a cerut prim-ministrului Rishi Sunak să împiedice fostul ministru de interne britanic Suella Braverman – programată și ca vorbitor principal la conferință – să „ dea oxigen unor indivizi periculoși ”, precum Orbán, și să „legitimieze elementele de extrema dreapta care ne amenință coeziunea și democrația"

Yoram Hazony, președintele Fundației Edmund Burke, un think tank conservator din SUA și principalul organizator al evenimentului, a denunțat regimul de la Bruxelles pentru că a promovat un mare discurs despre răspândirea democrației în străinătate, reprimând în același timp vocile conservatoare acasă. „Dacă Bruxellesul nu poate găzdui ambele părți ale argumentului”, a conchis el, „atunci poate capitala Europei nu poate fi la Bruxelles”.

Alți vorbitori la conferință îi includeau pe Éric Zemmour, liderul partidului de dreapta francez Reconquête, europarlamentarul Fidesz Kinga Gál și Nicola Procaccini, co-președintele Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

Tema conferinței din acest an se învârte în jurul conservării statelor-națiune în Europa , un subiect de maximă relevanță având în vedere alegerile pentru Parlamentul European iminente. Alegerile din iunie vor determina dacă guvernanța UE se poate îndrepta spre dreapta, stabilind o prezență de dreapta, orientată spre statul național în PE. Această schimbare are ca scop înlocuirea majorității de stânga globaliste predominante cu o abordare mai pragmatică a cooperării, mai degrabă decât ideologie. Având în vedere creșterea recentă a partidelor de dreapta în Europa, nu este surprinzător faptul că stânga depune eforturi considerabile pentru a suprima disidența.

De când a fost organizată pentru prima dată în 2019, Conferința NatCon și-a câștigat o reputație internațională pentru a reuni personalități publice cheie, savanți, jurnaliști și alți lideri de gândire ai dreptei din Statele Unite și Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră