Politico: Democrația este în pericol în 2024, anul alegerilor în lume

02 Ian 2024
Politico: Democrația este în pericol în 2024, anul alegerilor în lume

Democrația se confruntă cu un test existențial în acest an în timp ce țările care reprezintă aproape jumătate din populația lumii se îndreaptă spre vot, scrie Politico.

Este 2024 anul în care democrația atinge un punct de cotitură și alunecă spre autocrație?

Poate părea o întrebare ciudată de pus într-un moment în care țările care reprezintă aproape jumătate din populația lumii, sau aproximativ 3,8 miliarde de oameni, își trimit alegătorii la urne într-o formă de alegeri.

Într-adevăr, din Statele Unite până în Marea Britanie și Uniunea Europeană, din India până în Mexic și din Taiwan până în Indonezia, unele dintre cele mai importante țări din lume vor organiza alegeri în acest an.

Cu toate acestea, chiar și în mijlocul acestor buletine de vot experții avertizează că  dēmokratía - forma de guvernare inițiată de aristocrați în Atena din secolul al VI-lea î.Hr. - intră într-o zonă de pericol.

Nu numai că se așteaptă ca dictatori precum președintele rus Vladimir Putin și liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei să încerce să exploateze capcanele democrației pentru a-și susține propria guvernare și a înăbuși opoziția, dar democrația este, de asemenea, în pericol în Occident, susțin ei.

Președintele american Donald Trump amenință că va arma instituțiile democratice împotriva rivalilor săi politici dacă va câștiga realegerile în noiembrie anul viitor. Potențiala lui realegere răspândește deja panica în Europa că va întoarce spatele Ucrainei – și NATO – eliberând mâna lui Putin pentru a reconstrui imperiul Rusiei și a rețelelor de influență din Europa Centrală și de Est.

În Europa, alegerile UE din iunie par să semnaleze că partidele de extremă dreaptă – poate cel mai semnificativ în Franța și Germania – își construiesc un impuls real și se transformă în potențiale guverne naționale care ar fi ostile instituțiilor UE de la Bruxelles și musulmanilor din Europa, în timp ce ar fi de asemenea mai îngăduitoare cu Kremlinul. Marea întrebare care planează asupra acestor partide este dacă vor desființa pilonii democrației europene – cum ar fi justiția independentă și presa liberă – după ce au folosit urna pentru a veni la putere.

„Este absolut legitim să fii foarte îngrijorat de starea democrației în lume”, a spus Daniel Kelemen, profesor de politici publice la Universitatea Georgetown și expert în dreptul UE. „Democrația este contestată peste tot – nu doar în locurile care se clasează slab în sondajele privind valorile democratice, ci și în democrațiile consacrate precum Statele Unite și Uniunea Europeană.”

Pe măsură ce 2023 se schimbă în 2024, primele alegeri cu mize mari la orizont sunt Taiwan, pe 13 ianuarie , care se vor transforma într-un test pentru a stabili dacă președintele chinez Xi Jinping va continua să tolereze o democrație pe insulă sau va invada și precipita o criza de securitate majoră din Marea Chinei de Sud.

Fragilitatea politică a Europei a fost, de asemenea, expusă pe deplin în ultima săptămână a lunii decembrie. Zeci de protestatari au fost reținuți în Serbia după ce  au protestat pentru ceea ce ei spun că sunt alegeri frauduloase la Belgrad , unde președintele populist Aleksandar Vučić este criticat pentru că a abuzat de influența sa asupra presei și a angajaților publici. Rusia a intervenit pentru a-și juca rolul tradițional stârnind probleme, acuzând Occidentul că încearcă să promoveze un „Maidan” în stil ucrainean împotriva lui Vučić, care are relații amiabile cu Putin.

O hartă care se micșorează

O privire rapidă asupra studiilor care examinează prevalența democrației în prezent față de alte forme de guvernare relevă o tendință alarmantă. Potrivit Institutului V-Dem de la Universitatea din Göteborg, în Suedia, democrația a pierdut rapid teren în fața autocrației în ultimele decenii.

În întreaga lume, „nivelul de democrație de care se bucură cetățeanul mediu global în 2022 a scăzut la nivelul din 1986”, au scris cercetătorii V-Dem în raportul lor din 2023. „Există mai multe autocrații închise decât democrații liberale – pentru prima dată în mai mult de două decenii”.

Odată cu cresteri uimitoare înregistrate în regiunea Asia-Pacific, 72% din populația lumii, sau 5,7 miliarde de oameni, trăiesc sub conducere autocratică începând cu 2022, au scris cercetătorii V-Dem.

Cel mai recent raport de la Freedom House, un alt urmăritor important al democrației, nu este mai încurajator. „Libertatea globală”, a scris organizația non-profit din Washington, „a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv” în 2023, libertatea de exprimare fiind o victimă principală a unui marș global către autocrație.

Freedom House a subliniat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, care a avut scopul de a înlătura aspirațiile democratice ale Kievului și de a rupe legăturile sale cu UE, ca un exemplu de atac direct al democrației de către regimurile autocratice.

Cu toate acestea, chiar și pe fondul acestei pierderi, specialiștii care măsoară sănătatea normelor democratice, precum și subversia lor, susțin că 2024 prezintă mari riscuri pentru democrație. Și nicăieri nu este așa mai mult decât în ​​SUA, care organizează alegeri prezidențiale în 2024.

La aproape trei ani după ce a îndemnat mulțimile adunate în fața Capitol Hill să „lupte ca naiba” pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, declanșând o insurecție, Trump dorește o întoarcere la Casa Albă.

Având în vedere că sondajele arată că el va câștiga atât nominalizarea Partidului său Republican pentru a candida la președinție, cât și posibil să-l învingă pe actualul Joe Biden , revenirea lui Trump la putere pare mai probabilă ca niciodată, în ciuda problemelor legale care i-ar putea încă strica ambițiile.

Dictatura lui Trump?

Și în timp ce Trump joacă jocul democrației făcând campanie pentru voturi, comentariile sale în timpul mitingurilor în masă desfășurate în toată țara alimentează temerile că, dacă va fi reales, magnatul imobiliar ar putea transforma cea mai puternică națiune din lume într-o „dictatură”.

După toate probabilitățile, o trecere de la democrație la dictatură în Statele Unite nu ar fi anunțată ca atare, ci mai degrabă ar avea loc treptat prin subversia instituțiilor și a normelor până când nu vor rămâne decât capcanele și aparența democrației.

Un exemplu în acest sens este independența justiției. Este un indicator cheie al unei democrații funcționale. Cu toate acestea, Trump a afirmat în mod repetat că va folosi Departamentul de Justiție pentru a urmări rivalii politici dacă va fi reales, jurând în același timp că va întări rândurile instituțiilor cheie cu loialiști.

„Sunt extrem de îngrijorat pentru Statele Unite, aproape mai mult decât pentru orice altă țară”, a adăugat Kelemen. „Problema de bază este că pentru ca o democrație să funcționeze, ai nevoie de cel puțin două partide principale angajate în normele și procesele democratice. Și, din păcate, în Statele Unite, forțele Trump, forțele MAGA, au preluat Partidul Republican.”

În Europa, unde sute de milioane vor vota la alegerile pan-UE din iunie, pericolul unei treceri angro la autocrație pare mai puțin acut. Cu toate acestea, Kelemen avertizează că toleranța Europei față de autocrații din mijlocul ei, și anume puternicul liderul maghiar Viktor Orbán, creează un precedent periculos, încurajându-i pe alții să-i urmeze calea.

Într-adevăr, multe țări europene sunt vulnerabile la modelul de putere al lui Orbán exercitat prin intermediul rețelelor de prieteni și al controlului mass-media. Bulgaria este o democrație slabă, în care partidele acționează ca rețele mari de patronaj, în special în preajma alegerilor, în timp ce crima organizată și Rusia joacă un rol uriaș. Grecia este, de asemenea, din ce în ce mai mult în centrul atenției din cauza presiunii guvernamentale asupra instituțiilor publice, guvernul lui Kyriakos Mitsotakis fiind acuzat că subminează autoritățile de reglementare care cercetează interceptările telefonice ale politicienilor și jurnaliştilor de către stat.

Toate acestea contează pentru funcționarea UE în sine, care a avut un succes foarte limitat în a-și controla țările membre în privința eșecurilor statului de drept și a retragerii democratice, în timp ce aceleași țări au mână liberă în a contracara UE. Orbán ilustrează perfect această slăbiciune majoră a UE, deoarece un lider aliniat Kremlinului poate bloca progresul asupra deciziilor majore. De exemplu, el a prevenit un colac financiar vital pentru Ucraina în decembrie.

Kelemen susține că a fost o greșeală gravă să-l mulțumeasca pe liderul ungar, fiind de acord în decembrie să acorde Budapestei 10 miliarde de euro din fonduri UE, fonduri care fuseseră înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept.

„Există un preț uriaș de plătit pentru a renunța la pârghia ta”, a spus el, referindu-se la capacitatea Bruxelles-ului de a-l forța pe Orbán să facă reforme pro-democrație. „Întregul mecanism de suspendare a fondurilor acum nu va avea același efect de descurajare. Alte regimuri vor lua notă.”

Mai larg, încrederea în funcționarea democrației europene este în scădere în mai multe țări mari ale UE, inclusiv Franța și Italia, potrivit unui sondaj IPSOS publicat la sfârșitul anului trecut.

Ascensiunea autocratului ales

La fel și Putin și admiratorii săi dintre extrema dreaptă europeană, care au un interes comun în subminarea democrației în UE, adaugă Kelemen.

Înainte de alegerile UE, la care vor participa sute de milioane de europeni, partidele de extremă dreaptă se înmulțesc în Franța,Olanda, Germania și alte țări mari ale UE. Deși aceste partide nu își vor asigura puterea, ele pot exercita o influență din ce în ce mai mare asupra politicilor UE dacă obțin un scor mare la votul din 6-9 iunie, forțând mâna Bruxelles-ului să treacă cu vederea problemele statului de drept în țările UE și să se retragă de la apărarea valorilor care stau la baza societăţii democratice.

„Acesta ar putea fi anul în care vedem prăbușirea ordinii bazate pe reguli”, a spus Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la școala de afaceri HEC din Franța. „Este terra incognita.”

Oricare ar fi rezultatul acestui „Superbowl electoral” mondial din 2024, este puțin probabil ca cei care vor face cel mai mult rău democrației să se prezinte drept aspiranți dictatori sau autocrați.

Dimpotrivă, cu cât ne apropiem de o eclipsă totală, cu atât vorbim mai triumfător despre „democrația în acțiune” de la așa-zișii „autocrați aleși” precum Orbán, care se vor grăbi să preia controlul asupra mass-mediei și să-și pună sub represiune adversarii. Ceea ce face sarcina de a proteja democrația cu atât mai dificilă, adaugă Kelemen.

„Actuala rasă de autocrați aleși încearcă cu toții să se îmbrace în mantia democrației”, a spus el. „Devine confuz pentru mulți oameni și devine o provocare să numești aceste regimuri pentru ceea ce sunt cu adevărat: autocrații electorale sau sisteme dominate de un singur partid.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră