Propaganda rusă agasează Uniunea Europeană. Cum încearcă europenii să-i contracareze pe ruşi

01 Mai 2015
Propaganda rusă agasează Uniunea Europeană. Cum încearcă europenii să-i contracareze pe ruşi
Europenii vor să treacă la ofensivă pentru a contracara „campania de dezinformare” a Rusiei pe fondul crizei ucrainene, dar, la fel ca NATO, nu au decât o mică marjă de manevră, comentează Huffington Post France.
În Rusia, „UE este descrisă ca o conspirație a homosexualilor și vechile mituri ale războiului rece despre NATO au reînviat”, afirmă Robert Pszczel, purtător de cuvânt al Alianței la Moscova.

„Propaganda este atât de copleșitoare! 90% dintre ruși privesc televiziunea națională, iar cei care critică regimul nu o privesc”, adaugă el.

Informațiile eronate în presa rusă sunt denunțate cu regularitate de ONG-uri, precum StopFake.org, care critică deopotrivă și media ucraineană.

Relațiile dintre Moscova și Bruxelles, unde își au sediul NATO și Uniunea Europeană, sunt la nivelul cel mai scăzut după anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea luptelor de către separatiștii proruși în estul Ucrainei anul trecut.

La începutul lui aprilie, mai multe posturi de televiziune ruse au afirmat că o fetiţă de 10 ani a fost ucisă într-un bombardament al armatei ucrainene.

BBC a încercat să descopere cadavrul acesteia, până când un jurnalist rus a mărturisit că fetiţa nu a existat şi că a fost obligat să difuzeze această informaţie.

Presa occidentală a scris despre persoane din Rusia plătite pentru a difuza pe reţelele de socializare informaţii favorabile Kremlinului, descriind autorităţile de la Kiev drept „fascişti” şi bătându-şi joc de liderii occidentali.

Aceste medii sunt accesibile cetăţenilor din UE, în special importantelor minorităţi rusofone din ţările baltice.  În Lituania, autorităţile au interzis postul rusesc RTR Planeta, acuzată de „incitare la discordie, agresiune şi difuzare de informaţii tendenţioase”.

Şefii de stat şi de guverne europeni vor examina la finele lui iunie „un plan de acţiune” pentru a contracara campaniile de dezinformare duse de Rusia, elaborat sub bagheta serviciului diplomatic al UE.

„Nu este contra-propagandă, ci mai degrabă o manieră mai bună de a spune anumite lucruri şi adevăruri”, dă asigurări un oficial european cu rang înalt. NATO, foarte activă în acest domeniu, inspiră UE. Biroul său de presă, format din 20 de persoane, la Bruxelles, a fost bombardat cu solicitări de informaţii anul trecut.

Purtătoarea sa de cuvânt, românca Oana Lungescu, trimite informări prin email, pe Twitter şi pe site-ul NATO imediat ce presa rusă difuzează informaţii incorecte, de exemplu despre sistemul antirachetă din România sau Polonia, care, spune NATO, nu este îndreptat împotriva Rusiei, mai scrie Huffington Post. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră