Războaiele progresiste au ajuns în Ucraina: un medic militar se luptă cu patriarhul Kievului pentru drepturile LGBTQ+

01 Mar 2024
Războaiele progresiste au ajuns în Ucraina: un medic militar se luptă cu patriarhul Kievului pentru drepturile LGBTQ+

Soldații ucraineni au refuzat o medalie de onoare după ce biserica a anulat aceeasi medalie pe care o acordase unui soldat gay, scrie Politico

O biserică ortodoxă din Kiev a anulat o medalie pe care a acordat-o lui Viktor Pylypenko, un medic de militar ucrainean care a servit în lupta împotriva invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, după ce biserica a descoperit că este gay.

Această decizie nu a fost pe placul altor soldați și militari voluntari ucraineni, care acum au început să dezavueze în mod public aceeași medalie de onoare care le-a fost acordată anterior de către biserică.

La rândul său, Pylypenko este profund recunoscător pentru demonstrația de sprijin din partea camarazilor săi.

„Am primit un val de solidaritate cu lacrimi în ochi - pentru că eram deja epuizat de ani de atacuri constante ale diverșilor radicali și clerici de dreapta - zi de zi când auzi asta, oricât de puternic ai fi, te doboară”, a spus Pylypenko pentru Politico. „Și deodată am văzut numărul de oameni străluciți pe care îi respect, soldați care m-au susținut și protejat – am fost nespus de bucuros.”

Disputa  a început în weekend, după ce Pylypenko a publicat o postare pe Facebook în care anunța că Patriarhul Filaret, șeful Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Kiev, i-a acordat Medalia pentru Jertfă și Iubire pentru Ucraina.

„De asemenea, am presupus în mod deliberat că biserica și-a schimbat atitudinea față de LGBT, deoarece recompensează un activist deschis gay ca mine - în teorie, m-am gândit, aceasta este o inversare bruscă a bisericii față de umanitate, o foaie de parcurs nobilă pentru toate celelalte confesiuni, o reconciliere sau... doar o greșeală”, a spus Pylypenko pentru POLITICO,

Dar, în ciuda eroismului lui Pylypenko, Patriarhul Filaret nu a fost mulțumit de mesajul de pe Facebook al medicului și a anulat prompt premiul.

„Îi mulțumim soldatului pentru meritele sale militare, dar nu împărtășim preferințele sale păcătoase și agitația LGBT”, a spus biserica într-un comunicat .

După declarația bisericii, zeci de alți militari și voluntari ucraineni, care au mai obținut același premiu, au început să denunțe medalia și să critice biserica pentru că a devalorizat sacrificiile soldatului.

„A fost primul meu premiu. A fost valoros pentru mine. Dar nu am nevoie de un premiu de la o instituție care nu înțelege pe deplin cum este să renunți la viața și, în așteptarea morții, să aperi oamenii și libertatea”, a declarat soldatul ucrainean Iulia Mikytenko într-un comunicat . "Dumnezeu este iubire. Dar nu ești."

Alte stiri din Externe

Ultima oră