Rusia l-a pus pe Volodymyr Zelensky pe lista de persoane căutate

04 Mai 2024
Rusia l-a pus pe Volodymyr Zelensky pe lista de persoane căutate

Site-ul Ministerului de Interne al Rusiei nu a făcut public motivul acestei decizii. Liderul ucrainean este pur și simplu căutat „în temeiul unui articol din Codul penal”, scrie Le Figaro

Rusia a lansat o notificare de urmărire împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelensky , fără a-i face public motivul, potrivit unui anunț vizibil sâmbătă, 4 mai, pe site-ul Ministerului de Interne. Liderul este căutat „în temeiul unui articol din Codul Penal” , putem citi în acest scurt text, care nu spune altceva despre natura acestor acuzații.

Din februarie 2022 , Rusia  conduce o ofensivă împotriva Ucrainei, pe care o prezintă în special ca o luptă împotriva unei puteri „naziste” . Volodymyr Zelensky este vizat în special de oficialii ruși. A doua zi după lansarea atacului său, președintele Vladimir Putin a cerut armatei ucrainene să-l răstoarne.

„Modificarea istoriei”

Lista persoanelor căutate de Rusia este foarte extinsă și include personalități ruse sau străine, în special ucraineni. În februarie, numele prim-ministrului estonian Kaja Kallas a fost adăugată alături de cel al altor oficiali din țările baltice. Pentru a justifica această decizie, Kremlinul a invocat viziunea opusă asupra istoriei deținută de Moscova și aceste state.

Țările baltice, care se tem de ambițiile militare ale Kremlinului, consideră că URSS le-a ocupat, în timp ce Moscova se consideră un eliberator și judecă orice altă abordare drept o „falsificare a istoriei” , o crimă în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră